Gosti N1 o izborima u Italiji: Za jednog Meloni umerena, za drugog tvrda desnica

Svet 26. sep 202218:45 23 komentara

Slobodan Janković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu smatra da je u Italiji na parlamentarnim izborima pobedila umerena desnica, iako konzervativnu koaliciju sa Đorđom Meloni na čelu koja je trijumfovala ocenjuju kao najdesnije orijentisanu od Drugog svetskog rata. Novinar iz Rima Željko Pantelić, pak, kaže da nije tačno da je Meloni umerena desnica, već je ona tvrda desnica, ali ne i ekstremna.

„Ovo je jedna umerena desnica koja je pobedila, a sama Đorđa Meloni, kako je sama sebe predstavljala, je žena, majka i hrišćanka. Ona to stalno ponavlja i to strašno iritira liberale i levičare koji su protiv svakog tradicionalnog identiteta, pa i identitata majke. Ona je političarka koja je sazrela u svojoj mladosti u okviru stranke naslednice naslednika fašističke stranke, koja se nije tako zvala posle Drugog svetskog rata“, navodi Janković u Danu uživo na TV N1.

Povezane vesti

Dodaje da se Nacionalni savez utopio u zajedničku krovnu organizaciju koju je predvodio bivši premijer Silvio Berluskoni i podseća da kada su propale vlade koje predvodio Berluskoni, ona je napravila svoju stranku.

„Njena stranka Italijanska braća poziva se… na tradiciju nekadašnje stranke Nacionalnog saveza koji je bio naslednik fašističke ideologije“, kaže on, ali navodi da je to daleko od ekstremne desnice, jer su poslednji fašisti davno umrli.

Smatra da nova italijanska vlada sa Meloni na čelu ni po čemu neće biti ekstremna.

N1

Novinar Željko Pantelić se ne slaže, navodeći da nije tačno da je Meloni umerena desnica, „ona je tvrda desnica, ne ekstremna“.

„Ova će vlada biti desna, ali će imati problem, Meloni jeste pobedila, ali ključeve ove koalicije drži Berluskoni i njegova partija“, smatra Pantelić.

Dodaje da se Meloni prilično promenila u poslednje dve godine, uspevši da se pozicionira, naročito u SAD, kao ona koja čvrsto stoji na atlantskom fonu i koja je antiruski nastrojena.

Ukazuje, sa druge strane, na njen evroskepticizam i ocenjuje da ništa neće moći da se uradi po pitanju daljih integracija u EU, jer će Meloni činiti bedem za svaku akciju u tom smislu, zajedno sa Poljskom, Češkom i Mađarskom.

Janković je bivšeg premijera Italije Marija Dragija uporedio sa bivšim srpskim ministrom finansija Mlađanom Dinkićem, čemu se oštro Pantelić suprotstavio, rekavši da je Dragi takav stručnjak kakvog nažalost Srbija trenutno nema.

Upitan šta je uticalo na uspeh ekstremne desnice, on kaže da prvo treba razbiti ideju da je ovo velika pobeda desnog centra, koji je dobio 44 posto glasova. Ukazuje da je mnogo više glasova svojevremeno dobijao Berluskoni.

Međutim, dodaje, da je zbog mešovitog izbornog sistema u Italiji (proporcionalnog i većinskog) levica bila u više kolona, te ih je „desni centar razneo“.

„Meloni, ako pogledamo rezultate prethodnih izbora, nije napravila nikakav novi zamah, oni su samo drugačije rasporedili glasove koje inače desni centar dobija u Italiji. Ona je pobedila ne zato što je nešto radila, već ništa nije radila, svi drugi su toliko loše radili da je morao da ih spasava Mario Dragi“, navodi Pantelić.

N1

Janković podseća i na pad izlaznosti u odnosu na prethodne izbore i to najviše kod stranaka levice, dok je sama desnica dobila 150.000 više glasova.

On misli da su se Amerikanci veoma vešto umešali u izbore u Italiji, pustivši u etar priču da se nekadašnji potpredsednik Saveta ministara Italije Mateo Salvini finansirao iz Rusije, dok se EU prilično nevešto umešala u ove izbore, navodeći kao primer da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, kako kaže, pretila Italiji da će, ako se ne bude ponašala kako treba, pratiti sudbinu Poljske i Mađarske, odnosno biće na meti sankcije. Smatra da je time samo doprinela pobedi desničara. Ni sa tim se Pantelić nije složio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare