Gosti N1: Rusija 25 godina živi u svom balonu, tužne priče i slike Zelenskog

Svet 22. maj 202211:46 > 12:09 42 komentara
REUTERS/Carlos Barria

Urednica BBC na srpskom jeziku i nekadašnja ratna reporterka Aleksandra Nikšić rekla je gostujući u Novom danu N1 da Rusija ima teži propagandni zadatak u ratu u Ukrajini zato što ne dozvoljava pristup druge strane na svojim teritorijama. "S druge strane dozvoljava pristup novinarima čak i onima koji nisu dokazani u izveštavanju sa ovakvih događaja. Ako gledamo zapadne medije, Ukrajina pobeđuje u propagandnom ratu, a Rusija ga gubi", ocenjuje ona. Politikolog i stručnjak za komunikacije Nikola Parun navodi da Ukrajina pobeđuje u info ratu. "Da li je to dovoljno? Nisam siguran. Šta je cilj propagande Ruske federacije? Ako je cilj da ih svet na zapadnoj hemisferi posmatra na neki drugačiji nacin, ako nisu tako strašni agresori, u tome definitivno nisu uspeli, ali ako je cilj popularnost kod kuće, popularnost mu raste od početka rata, izvesno je da na kratak rok Putina raste", rekao je Parun.

Govoreći o ulozi ruskih medija, Vladimiru Solovjovu i formatu u kome gostuju vojni i spoljnopolitički analitičari, a da ta gostovanja traju satima, Nikšić kaže da sve treba da uzimamo sa „zrnom sumnje“.

„Da dobro razmislimo koliko je to sve tačno, u Rusiji ne postoji samo Putin i samo njegovi mediji, ovi drugi nisu više u zemlji, a ne postoji način da proverimo da li njegova popularnost raste, ankete se održavaju samo gde je njegova vlast toliko očita, ona ne može da bude ugrožena. Isti propagandni drajv Moskve od početka, ne znamo da li je ta emisija toliko gledana, dobijamo samo informacije koje odobri Kremlj, ne bežim od toga da se to dešava i sa druge strane. Ukrajina je u očima većeg dela sveta žrtva, psihologija će nas povezati sa žrtvom pre nego sa agresorom. Telegram i druge društvene mreže u ovom trenutku ne mogu da budu toliko sumnjive jer ne dobijamo ništa sa druge strane. U slučaju kada je zarobaljen veliki broj ruskih vojnika, ukrajinska strana nije poslala nijedan snimak, ispostavilo se da nisu zarobljeni. Majke tih vojnika su izašle u javnost sa ruskim novinarima koji nisu u Rusiji, ljudska bol je ono što dopire do svakoga, nisu poverovale ni u moskovski ni u kijevski niz informacija. Njihova imena su napolju, ko želi može da počne od nečega“, kazala je Aleksandra Nikšić.

Povezane vesti:

Parun kaže da je Marijupolj skoro potpuno uništen grad.

„Pripadnici Azova su neki materijal od koga može da se napravi romantizovana priča, pojedini pripadnici inkliniraju nacizmu, to se vidi prema simbolima, to Rusija koristi naveliko“, ocenjuje on.

Urednica BBC na srpskom jeziku objašnjava kako smo došli do toga da u vreme interneta ne znamo šta je istina.

„Ima nekih teoretičara medija koji kažu da se vraća teorija o magičnom metku, teorija koja je bila zasnovana na ponašanju publike, tvrdi se da je jednostavno uticati na publiku, sve je više ljudi koji spominju da se vraća iako je dosta ponižena ta teorija. Ono što vidim kod naših čitalaca, u komentarima, delom je istina – postoje ključne reči na koje reaguju, 90 odsto komentara se odnosi na to zašto se ne piše o Azovu kao nacistima, da li su nacisti ili nisu je diskutabilno. Možda su bili nacisti, ali ko nam daje za pravo da tvrdimo da su i dalje nacisti, ako ne postoji nijedan dokaz. Druga ključna reč – denacifikacija, u zemlji u kojoj traju takva društvena previranja proglašavamo zemlju za nacističku, to nije tačno, ali emotivno reagujemo na takve reči. Da li ćemo potrošiti minut života guglajući da li je to istina. Ono što me najviše pogađa je da uzimamo zdravo za gotovo i mi novinari, ono što piše na Tviteru ne mora da bude istina, bojim se da se je to doprinelo rasplamsavanju mržnje. Činjenica je da je Rusija izvršila invaziju na demokratsku državu, nemamo šta da komentarisemo“, rekla je ona.

Parun kaže da i novinari brzo „izbacuju“ nešto što nije provereno, jer u suprotnom neće biti čitani.

„Ima i drugih načina, ali nećete budete najčitaniji. Jasno mi je zašto novinari žure da izbace pre nego što bude potvrđeno, fake njuz dolazi i sa strane Rusije i Ukrajine“, kaže Parun dodajući da je propadanda ukrajinske strane samoodbrambena.

„Komunikacija Zelenskog izgleda tradicionalno, tu su tužne priče, efektne fotografije, obraćanje parlamentima, građanima da se vidi da je sa njima. Koliko je to dovoljno nisam baš siguran, za efektan propagandni rat je potebno da se uđe u drugi balon, ako u taj balon može da se uđe i makar malo promeni, onda je to neki uspeh“, ocenjuje on.

Govoreći o balonu, Nikšić kaže da Rusija živi u sopstvenom.

„Biće teško da se probije taj balon, poslednjih 25 godina žive u svetu u kome postoji samo jedna vrsta istine, u celoj Rusiji ne postoje medij koji nije na liniji, svi mediji su iseljeni, ko će biti taj ko će onima koji su ostali prenete drugu stranu, nema Fejsbuka, Tvitera, postoji samo Telegram, novine skoro više niko da ne čita. Sve se svodi na kontakte, mi smo ti koji bi bolje trebalo da razumemo, jer smo sve isto preživeli, porodice su se rasturale zbog suprotnih stavova, malo više razumevanje bi trebalo da postoji, srpska strana bi trebalo da razume Ukrajinu“, zaključila je Aleksandra Nikšić.

Više o ratu u Ukrajini pratite u našem BLOGU i na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari (42)

Vidi sve komentare