Rusija tvrdi da je ukrajinska granata uništila njen granični punkt, Kijev negira

Svet 21. feb 202212:18 > 12:26 1 komentar
STR / GENERAL STAFF OF THE UKRAINIAN ARMED FORCES / AFP

Granata ispaljena sa ukrajinske teritorije uništila je ruski granični punkt bez izazivanja žrtava, javila je ruska služba za bezbednost u vreme dok snage koje podržava Kijev vode borbe sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Portparol ukrajinskih snaga u Kramatorsku na istoku Ukrajine rekao je, međutim, da nije bilo nikakvog aritljerijskog gađanja na ruski granični punkt u sektoru Rostov i da se radi o dezinformaciji.

„Danas, 21. februara u 9.50, neidentifikovana granata ispaljena sa ukrajinske teritorije potpuno je uništila punkt graničara u oblasti Rostov, oko 150 metara od rusko-ukrajinske granice, saopštila je Ruska služba za bezbednost FSB, prenele su ruske novinske agencije.

Povezane vesti

Navodi se da nije bilo nastradalih i da demineri rade na toj lokaciji.

„Ne možemo ih sprečiti da proizvode te lažne informacije, ali insistiramo na činjenici da ne gađamo bilo kakvu civilnu infrastrukturu, ni teritoriju Rostov u Rusiji“, rekao je za Frans pres Pavlo Kovalčuk. On je dodao da se „ne ispaljuje artiljerijska vlatra na ruske okupacione snage“.

Video snimak koji je dao FSB objavljen je na agenciji Ria Novosti i pokazuje oštećenu malu zgradu usred polja sa drvećem i šut rasut okolo.

Intenzitet sukoba ukrajinske vojske i proruskih separatista koje podržava Moskva pojačan je u poslednja tri dana na istoku Ukrajine, oblasti koja se nalazi na jugozapadnoj granici sa Rusijom.

Zapad optužuje Moskvu da je nagomilala 150.000 vojnika na granici s namerom da izvede invaziju na Ukrajinu. Zapad smatra da Rusija traži razlog za rat da bi opravdala napad i da bi jačanje sukoba na istoku Ukrajine moglo da posluži kao pretekst.

Kijev i proruski separatisti su od 2014. godine u sukobu, u kojem je poginulo više od 14.000 ljudi. Nije prvi put da ukrajinske granate padaju na rusku teritoriju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare