Granatirana nuklearka u Zaporožju, obe strane negiraju krivicu

Svet 05. avg 202221:01 komentara
Reuters/ Alexander Ermochenko

Proruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila je u petak da su električni vodovi u nuklearki Zaporožje presečeni ukrajinskim granatiranjem. Ukrajina tvrdi da je za oštećenja kriva ruska strana, dok direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju napominje da su izjave dve strane protivurečne.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, proruska uprava je objavila da je na području nuklearke, kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, izbio požar i da je isključena struja potrebna za bezbedno funkcionisanje elektrane.

Ukrajina optužuje Rusiju za udare u blizini nuklearne elektrane. Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je Rusija granatirala elektranu, ali da ona i dalje radi i da nije detektovano ispuštanje radioaktivnosti.

Energoatom objašnjava da je odlučeno da se jedan od reaktora isključi iz elektroenergetske mreže zbog štete na električnim vodovima koji povezuju elektranu s termoelektranom Zaporožja koja radi na fosilna goriva.

Ruska uprava drugačije je objasnila situaciju. Tvrdi da su dva električna voda prekinuta granatiranjem.

Enerhodar i obližnja nuklearka pali su u ruske ruke početkom marta i još su blizu liniji fronta.

Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je u ponedeljak Moskvu da koristi elektranu kao štit za svoje snage, a Ukrajina optužuje Rusiju da granatira njene položaje s položaja u blizini nuklearke. S druge strane, Rusija optužuje ukrajinske snage da iznova napada elektranu municijom sa zapada.

Rojters nije mogao da proveri istinitost tih informacija.

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je međunarodnu zajednicu da „hitno preduzme mere da prisili Rusiju“ da preda kontrolu nad nuklearkom Ukrajini.

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je ranije ove nedelje da su kontakti s elektranom „krhki“ i zatražio pristup kako bi se utvrdilo da li elektrana predstavlja opasnost.

„U izjavama ruske i ukrajinske strane postoje protivrečja“, rekao je za švajcarski list Tages-Anzeiger. „Dobijam informacije, spominjem je u svojim situacionim izveštajima, ali nikako ne mogu da utvrdim da li to odgovara činjenicama“.