Grčka će spasiti 80 migranata na granici sa Turskom

Svet 04. jun 202322:12 0 komentara
REUTERS/Borja Suarez (Ilustracija)

Grčke vlasti saopštile su da će spasiti grupu od 80 migranata koja je danima na malom ostrvu na reci Evros na granici sa Turskom, jer vlasti nisu uspele da ih vrate u Tursku.

„Mi ćemo ih spasiti jer nema odgovora turskih vlasti na naše zahteve da ih ta zemlja vrati“, rekao je za AFP izvor u Ministarstvu zaštite građana.

U video snimku koji je poslat medijima, muškarac koji govori kurdski tvrdi da je grupa od 80 migranata šest dana na ostrvcu u pograničnoj reci, i da je nekolicini njih potrebna medicinska pomoć.

Hiljade migranata, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana, ušlo je poslednjih godina u Grčku iz Turske, nadajući se da će stići do zapadne Evrope.

Pošto ih patrole granične straže u Egejskom moru odvraćaju od pokušaja da stignu do grčkih ostrva, sve više migranata sada pokušava da pređe reku Evros koja čini prirodnu granicu između Turske i Grčke.

Kabinet vršioca dužnosti grčkog premijera Joanisa Sarmasa saopštio je danas da je tražio od turske vlade da koordinira napore za „sprečavanje ilegalnih prelazaka“ granice.

„Poslednjih dana nizak nivo reke Evros pogoduje ilegalnom prolazu migranata koji koriste ostrva koja su i turska i grčka teritorija. Na jednom od tih ostrva, oko 80 migranata završilo je u grčkom delu“, navodi vlada.