Grčka ne da Ukrajini svoje Leopard tenkove, Brazil ne da granate

Svet 31. jan 202318:0439 komentara
Tenk leopard 2
Shutterstock

Grčka neće Ukrajini isporučiti tenkove nemačke proizvodnje Leopard 2, rekao je u utorak grčki premijer Kirijakos Micotakis, tvrdeći da je Atina već dala Kijevu značajnu vojnu podršku, uključujući i oklopne transportere. Vojnu pomoć, ali u vidu granata za tenkove Gepard, odbio je i Brazil.

Pročitajte još:

„Nećemo obezbediti tenkove Leopard 2 iz jednostavnog razloga što su apsolutno neophodni za našu odbranu“, rekao je grčki premijer za japansku novinsku kuću Nikei Asia.

Dodao je da su uvek jasno davali do znanja da su voljni da podrže Ukrajinu, ali ne nauštrb svojih odbrambenih sposobnosti.

Sjedinjene Američke Države su 25. januara objavile da će poslati tenkove Abrams u Ukrajinu, dok je Nemačka rekla da će joj isporučiti tenkove Leopard 2 i omogućiti saveznicima da pošalju svoja oklopna vozila nemačke proizvodnje.

Predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva odbio je zahtev Nemačke za isporuku granata za protivavionske tenkove Gepard koje koristi Ukrajina, objavili su lokalni mediji u utorak.

„Brazil je zemlja mira. I zato Brazil ne želi nikakvu umešanost u ovaj rat – čak ni indirektno, rekao je Lula na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Braziliji“, prenosi Bild.

Kijevu je hitno potrebna dodatna municija za tenkove Gepard, a Brazil navodno ima do 300.000 komada.

Predsednik Brazila je pozvao na brz početak mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine, navodeći da je neophodno “formirati grupu zemalja koja je dovoljno jaka i poštovana da sedne s njima za pregovarački sto”. Lula je naveo Brazil i Kinu kao moguće posrednike u mirovnim pregovorima.

Njegova izjava o mirovnim pregovorima u suprotnosti je s izjavama nemačkog kancelara Šolca, koji je više puta izjavio da bi mirovni pregovori mogli da počnu tek kada se ruske trupe povuku iz Ukrajine.

Šolc je tokom vikenda izjavio da želi da nastavi da pokušava da radi na okončanju rata protiv Ukrajine kroz direktne razgovore s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Komentari

Vaš komentar