Grčka, pored Portugala i Španije, protiv plana EU za štednju gasa

Svet 21. jul 202219:40 2 komentara
Shutterstock/ilustracija

Grčka se pridružila drugim zemljama EU koje su se usprotivile briselskom planu za smanjenje evropske potrošnje gasa za 15 odsto da bi se prevazišao pad u ruskim isporukama. 

„Grčka vlada iz principa ne odobrava predlog Evropske komisije da se smanji za 15 odsto potrošnja prirodnog gasa“, rekao je na konferenciji za novinare portparol vlade Janis Ekonomu.

Povezane vesti

Evropska komisija je juče zatražila od evropske dvadesetsedmorice da dobrovoljno smanje potrošnju gasa za 15 odsto narednih osam meseci, dok je predlagala mere za suočavanje sa mogućim prekidom ruskih isporuka tog energenta.

Prema tom planu koji treba da se razmatra na Evropskom savetu 26. jula predviđa se da svaka zemlja učini svoj maksimum da od avgusta ove do marta iduće godine smanji najmanje 15 odsto potrošnju gasa u odnosu na prosek od prošlih pet godina.

Prvobitna umanjenja bila bi dobrovoljna. EK je takođe tražila ovlašćenje da uvede obavezno umanjenje u celoj EU, u slučaju da „postoji značajan rizik od ozbiljne nestašice gasa ili da se desi izuzetno velika potražnja“ za tim energentom.

Grčka se u protivljenju tom planu pridružila stavu koji su zvanično izneli i Portugal i Španija.

Grčki ministar energije Kostas Skrekas rekao je za lokalni radio da se Grčka pridružuje zemljama članicama koje se protive predlogu Brisela i naveo je Italiju, Španiju, Portugal, Francusku, Maltu i Kipar.

Ministar je objasnio da znajući da 70 odsto gasa koji Grčka uvozi služi za proizvodnju struje, takvo jedno smanjenje bi dovelo do poremećaja u snabdevanju domaćinstava i firmi.

On je rekao da je Grčka već preduzela određen broj mera da ograniči svoju potrošnju gasa, zatražila od javne grupe PPC da udvostruči proizvodnju lignita i ostavlja opciju da ukoliko bude potrebno prebaci na dizel pet centrala na gas.

„Ipak je čudan način na koji Komisija daje takvu objavu bez prethodnih ozbiljnih pregovora“, rekao je on.

Komentari (2)

Vidi sve komentare