Grčke vlasti: Napreduje raščišćavanje terena na mestu pada aviona sa oružjem

Svet 22. jul 202212:15
avion antonov grčka
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Operacija račišćavanja terena na mestu pada ukrajinskog aviona, koji je prenosio municiju iz Srbije ubrzano napreduje i na tome radi osam timova stručnjaka, prenosi grčka agencija ANA - MPA u biltenu, pozivajući se na saopštenje grčkih vlasti.

Pročitajte još

Područja na kojima je u toku račišćavanje ograđena su bodljikavom žicom, a sva pronađena municija se prikuplja i šalje da se proveri i potom uništi, dodaje se u biltenu prosleđenom iz Ambasade Grčke u Beogradu.

Lokalne vlasti su navele da nema tragova radioaktivnosti i da merenja nisu pokazala ništa što bi moglo da izazove zabrinutost. Sa mesta nesreće prikupljeni su uzorci zemlje i vode, a rezultati se očekuju uskoro, dodaje se.

Agencija ANA prenela je i izjavu šefa grčke diplomatije Nikosa Dendijasa, koji je ponovio da je srpska strana trebalo da obavesti grčke vlasti o sadržaju tereta aviona koji je pao kod Kavale i dodao da je to bio razlog za demarš Grčke Srbiji.

Zbog umešanosti Ukrajine uložen je demarš i toj zemlji, dodao je.

„Tražili smo objašnjenja od obe zemlje. Očigledno je da je, prema postojećim pravilima i odredbama, Srbija trebalo da obavesti Grčku o tome šta taj konkretan avion prevozi, o njegovom teretu“, rekao je Dendijas.

Komentari

Vaš komentar