Grčke vlasti sumnjaju da je osuđeni neonacista pobegao u jedan manastir u Srbiji

Svet 24. feb 202110:37 1 komentar
zastava Grčke
Freeimages.com/ Jonte Remus

Grčke vlasti istražuju informacije da je bivši poslanik esktremne desnice Hristos Papas (59), za kojim se traga pošto je osuđen zbog učešća u neonacističkoj organizaciji "Zlatna zora", pobegao u manastir u Srbiji.

Pretpostavlja se da je Papas uspeo da se iskrade iz Grčke oktobra prošle godine, kada je osuđen na 13 godina zatvora zbog upravljanja kriminalnom organizacijom, prenelo je jutros nekoliko atinskih medija.

Po tim informacijama, istraga se usredsredila na neke manastire u Srbiji, tesno povezane s malim grčkim krilom „starokalendaraca“ koji, za razliku od zvanične grčke crkve, ne priznaju gregorijanski kalendar.

Mediji prenose da je Papas prešao granicu Grčke i Severne Makedonije pod lažnim imenom, prerušen u monaha zbog čega je prošle godine pustio bradu.

Pošto su nađeni tragovi, objavljena je evropska poternica za njim i očekuje se da uskoro bude uhapšen u Srbiji i izručen Grčkoj radi izdržavanja kazne.

Grčki sud je 22. oktobra prošle godine odlučio da uprkos pravu na žalbu, smesta po izricanju presude na izdržavanje zatvorske kazne ode rukovodstvo ekstremno desničarske, neonacističke „Zlatne zore“, medju kojima i Papas, osudjeno zbog pretvaranja te stranke u zločinačku organizaciju.

Lider te raspuštene stranke Nikos Mihaloljakos i još pet bivših poslanika, među kojima i begunac Papas, osuđeni su zbog vođenje zločinačke organizacije na po 13 godina zatvora, a jedan na 10 godina.

Jedanaest bivših poslanika „Zlatne zore“ osuđenih samo za učešće u zločinačkoj organizaciji, dobilo je kazne od pet do sedam godina zatvora, te uz ograničenja na slobodi čekaju ishod žalbenog postupka. Još sedam osuđenih osoba, saradnika bivše stranke, na slobodi je pod istim uslovima dok se ne završi žalbeni postupak.

Maratonsko, politički nabijeno petogodišnje suđenje sa 68 optuženih, desetinama advokata i u četiri razdvojena postupka, vodilo se zbog niza nedela, uključujući grupno ubistvo noževima levičarskog grčkog rap-pevača Pavlosa Fisasa 2013. godine i fizičke napade na egipatske ribare i levičarske aktiviste.

Ubica pevača, Jorgos Rupakis, ostaće u zatvoru doživotno.

„Zlatna zora“ koja je najpre bila mala polutajna neonacistička grupa osnovana 1980-ih, a potom sasvim marginalna stranka, uzdigla se tokom finansijske krize u Grčkoj 2010-2018. godine, osvojivši poslanička mesta na četiri izbora i po snazi bila treća najveća grčka politička stranka.

Već pošto su ona kao organizcija i njeno rukovodstvo optuženi za zločine iz mržnje, uključujući brutalne ulične napade na imigrante i levičarske aktiviste, čak i ubistva, „Zlatna zora“ je izgubila popularnost, te na poslednjim izborima 2019. godine pre zabrane i svog raspuštanja nije uspela da osvoji nijedno mesto u Skupštini na izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare