Grčki premijer zatražio brzu istragu o ubistvu novinara

Svet 10. apr 202115:55
Izvor: REUTERS/Costas Baltas

Premijer Kirijakos Micotakis zatražio je ubrzanu istragu o ubistvu novinara, koje su osudili evropski zvaničnici, grčke političke partije i novinarska udruženja.

Micotakis je pozvao ministra unutrašnjih poslova Mihalisa Hirsohoidisa na sastanak o ovom pitanju, rečeno je iz okruženja premijera.

Iskusni grčki novinar Jorgos Karaivaz koji je izveštavao o kriminalu ubijen je hicima iz vatrenog oružja dok je izlazio iz kola ispred svoje kuće u predgrađu Atine. On je radio za privatnu televiziju Star i vodio informacioni sajt bloko-gr.

Prema policijskom izvoru, 52-godišnjeg novinara napala su dva muškarca na motoru i na njega ispalila 17 hitaca, toliko je čaura nađeno na mestu zločina.

Ubistvo su odmah osudili Evropska komisija i Evropski savet za ljudska prava.

Karaivaz je tokom cele svoje karijere radio za vodeće listove i televizije u zemlji i bio je jedan od najiskusnijih novinara koji je pokrivao kriminal i visoko su ga cenile kolege, naveo je u saopštenju sindikat novinara Esiea.

Prema savezu policije Grčke Karaivaz je imao poseban interes za poboljšanje radnih uslova bezbednsonih snaga i bio je vrlo kritičan prema svakom ko nije poštovao njihove sindikate.

Neki izveštači su zatražilli policijsku zaštitu posle dobijanja pretnji ali Karaivaz nije bio jedan od njih.

Ubistvo se dogodilo u vreme kada su grčke vlasti kritikovane zbog davanja suviše velike policijske zaštite spornom televizijskom voditelju.

Jula prošle godine novinar Stefanos Hios preživeo je napad u kome je pogodjen u vrat i u grudi. Istraga o tom slučaju je još u toku.

Poslednje ubistvo novinara bilo je pre 11 godina, direktor radija, bloger i istražni novinar Sokratis Djolijas ubijen je 2010, takođe ispred svoje kuće, a ubica nikad nije pronađen.

Komentari

Vaš komentar