Greta Tunberg i aktivisti dobili sudsko odobrenje da – tuže švedsku državu

Svet 21. mar 202316:49 5 komentara
Alf Simensen/NTB/via REUTERS

Švedski sud u utorak je dao zeleno svetlo Greti Tunberg i stotinama drugih klimatskih aktivista da nastave s kolektivnom tužbom protiv švedske države zbog "nedovoljne klimatske politike".

Tunberg i 600 drugih mladih aktivista u grupi Aurori tužilo je švedsku državu u novembru tvrdeći da mora da učini više u ograničenju globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa kako bi ispunila Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

POVEZANE VESTI

„Okružni sud danas je uputio poziv stranama u kolektivnoj tužbi visokog profila“, rekao je sud u saopštenju. „U tužbi se zahteva da okružni sud utvrdi da država ima obavezu da preduzme određene mere za ograničenje klimatskih promena“, navodi se.

Švedska država ima tri meseca za odgovor na tužbu, rekao je okružni sud, dodajući da ne može reći kada bi se mogla doneti odluka o tužbi.

Aurora želi da sud odluči da Švedska mora da smanji emisije za najmanje 6,5-9,4 miliona tona CO2 godišnje, počevši od 2019.

„Zdravlje i budućnost planete, kao i naše, direktno zavise od toga hoće li naši političari shvatiti ozbiljnost klimatske krize, pa Aurora želi da učini sve što može kako bi vas naterala da to učinite“, poručila je grupa u otvorenom pismu švedskoj vladi prošle godine.

U ponedeljak je glavni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio da „klimatska tempirana bomba otkucava“ i pozvao bogate države da što pre smanje emisije nakon što je nova procena naučnika rekla da nema mnogo vremena za gubljenje u borbi protiv klimatskih promena.

Komentari (5)

Vidi sve komentare