Greta Tunberg optužuje Izrael za ratne zločine i genocid u Gazi

Svet 05. dec 202318:52 29 komentara
REUTERS/Athit Perawongmetha

Ekološka aktivistkinja Greta Tunberg optužila je Izrael da je počinio ratne zločine i genocid u Pojasu Gaze i zatražila da se prekine "neoprostivo nasilje", nekoliko dana nakon što je izraelska vojska obnovila napade na Gazu.

„Užasna ubistva izraelskih civila, koja su izvršili borci Hamasa, ni na koji način ne mogu legitimisati izraelske ratne zločine. Genocid nije samoodbrana, niti je na bilo koji način proporcionalan odgovor“, izjavila je švedska aktivistkinja, prenosi Politiko.

Tunberg, koju je Izrael osudio zbog toga što je javno podržala Palestince, odbacila je optužbe da je njen aktivistički pokret „Petkom za budućnost“ radikalizovan.

„Uvek smo bili politički, jer smo uvek bili pokret za pravdu, a solidarnost sa Palestincima i svim pogođenim civilima za nas nikada nije bila upitna“, navela je Tunberg.

Ona je osudila švedsku vojnu saradnju sa izraelskim vojnim kompanijama i navela da to „čini Švedsku saučesnikom u masovnim ubistvima“.

„Zahtevanje da se prekine ovo neoprostivo nasilje je pitanje osnovne humanosti i pozivamo sve koji mogu da to traže. Ćutanje je saučesništvo. Ne možete biti neutralni kada se dešava genocid”, kazala je Tunberg.

Ukazala je i na veliki porast antisemitskih i islamofobičnih akcija širom sveta, uključujući Švedsku, gde je lider krajnje desnih švedskih demokrata Jimi Okeson nedavno predložio rušenje džamija, a grupa demonstranata je zapalila izraelsku zastavu u blizini sinagoge u Malmeu.

„To je neprihvatljivo i bezrezervno osuđujemo sve oblike diskriminacije, uključujući antisemitizam i islamofobiju“, poručila je Tunberg.

U napadima izraelske vojske na Pojas Gaze, izraelska vojska je od 7. okotbra ubila skoro 16.000 ljudi, od čega su 70 odsto žene i deca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare