Grinpis kritikuje izraelski napad na Iran za „ekološki terorizam“

Svet 05. mar 202113:08
REUTERS/Christophe Van Der Perre

Ekološka organizacija Grinpis kritikovala je izraelsku ministarku Gilu Gamlieli što je optužila Iran za "ekološki terorizam", posle izlivanja nafte u Sredozemnom moru koje je zagadilo obalu Izraela.

Direktor ogranka te nevladine organizacije u Izraelu Jonatan Aikhenbaum je rekao da je izjava ministarke nanela više štete nego koristi.

Povezane vesti:

„To je jednostavno skandalozno i nema nikakve činjenične osnove u ovoj fazi“, izjavio je on za javni radio, ocenivši da optužbe Izraela protiv najvećeg neprijatelja te zemlje „smrde na izbornu propagandu“, aludirajući na opšte izbore zakazane za 23. mart.

Gamlieli zdušno podržava premijera Izraela Benjamina Netanjahua, čiji je čvrstorukaški stav protiv Irana ključni deo nastojanja da posle izbora ostane na toj funkciji.

Aikhenbaum je na Tviteru naveo da su optužbe ministarke „udarac za kredibilitet Izraela u medjunarodnoj areni i posebno kredibilitet ministarstva za zaštitu životne sredine“.

U februaru su oluje nanele tone lepljivog katrana na skoro celu izraelsku obalu Sredozemnog mora u dužini od 160 kilometara, od pojasa Gaze, do južnog Libana.

Izraelska ministarka je rekla novinarima da je kriv brod koji je plovio pod libijskom zastavom iz Irana i uplovio u „izraelsku ekskluzivnu zonu i namerno zagadio“ more.

„Naša duga ruka će stići do svakoga ko nanosi štetu našoj prirodi, našem moru i obalama“, upozorila je ona.

Izraelski mediji su javili da obaveštajci ne dele zaključak ministarke, a Grinpis je naveo da se nafta mogla izliti iz drugih brodova koji su u to vreme bili u blizini Izraela.

Ministarka je optužila Iran pošto su izraelski lideri okrivili tu zemlju za eksploziju koja se dogodila na teretnom brodu u vlasništvu Izraela u Omanskom zalivu, što je još više pojačalo napetost.

Iran je porekao svaku ulogu u eksploziji na brodu MV Helios Rej koja je napravila dve rupe na trupu, ali nije bilo povređenih.

Komentari

Vaš komentar