Grupa bliska mađarskom premijeru dobila frekvenciju nezavisnog radija

Svet 11. apr 202122:19 7 komentara
JOHANNA GERON/POOL/AFP

Mađarska nezavisna radio stanica, primorana da prekine emitovanje u februaru, javila je danas da je njena stara frekvencija dodeljena radio stanici koja pripada grupi bliskoj premijeru Viktoru Orbanu.

Klubradio, čije su vesti i rasprave često kritične prema vladi, primoran je da prekine emitovanje pošto nije dobio obnovu licence.

Tada su Evropska unija i SAD kritikovale mađarske vlasti ocenjujući da je to novi napad na slobodu medija.

Mađarski regulator za medije NMHH saopštio je da Klubradio nije poštovao administrativna pravila za obnavljanje licence, i 30. marta dodelio je frekvenciju tog radija medijskoj grupi bliskoj Orbanu.

Prema navodima redakcije Klubradija, NMHH je delovao na nezakonit način.

Regulator je „dodelio frekvenciju medijskoj grupi bliskoj vladi, iako smo pokrenuli pravne akcije, koje još uvek traju, kako bi povratili frekvenciju“, navela je redakcija.

Klubradio, koji je počeo da emituje program devedesetih, poslednjih godina suočio se sa nizom prepreka i pravnih bitaka da bi mogao da ostane u eteru.

NMHH, čiji su članovi bliski vladajućoj stranci Fides, rekli su da odluka tog tela nije politička.

Prema izveštaju međunarodne organizacije Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres) iz 2020, Mađarska je na 89. mestu na rang listi slobode medija i pala je za 16 mesta u odnosnu na prethodnu godinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare