Grupa za zaštitu ljudskih prava podnela tužbu protiv saudijskog princa

Svet 28. jul 202217:34 6 komentara
Tanjug/Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace via AP, File

Grupa za zaštitu ljudskih prava "Demokratija za arapski svet odmah" podnela je tužbu sudu u Parizu protiv saudijskog princa Mohameda bin Salmana, za sačesništvo u ubistvu novinara Džamala Kašogija.

Grupa je u saopštenju na svom vebsajtu navela da je podnela tužbu od 42 strane, u kojoj tvrdi da je bin Salman bio saučesnik u nestanku i mučenju i ubistvu Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Ova organizacija, koja se bavi ljudskim pravima u državama Persijskog zaliva i ima sedište u Vašingtonu, pozvala je francuske vlasti da pokrenu istragu protiv bin Salmana, koji boravi u zvaničnoj poseti Francuskoj. Bin Salman tokom dana treba da se sastane sa predsednikom zemlje Emanuelom Makronom.

Grupa koja je podnela tužbu navodi da su još dve grupe za ljudska prava podržale njen poziv francuskim vlastima, i dodaje da princ bin Salman nema imunitet od krivičnog gonjenja, jer nije šef saudijske države.

„Kao potpisnica konvencija protiv mučenja i prisilnog nestanka Ujedinjenih nacija, Francuska mora da istraži osumnjičene kao što su bin Salman ako se nađu na njenoj teritoriji“, navodi se u saopštenju.

Saudijski princ boravi u prvoj zvaničnoj poseti Evropskoj uniji od ubistva Kašogija. Pre Francuske je posetio Grčku.

Džamal Kašogi je bio kolumnista lista Vašington post i kritičar saudijskih vlasti. Ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu, u koji je otišao po dokumenta potrebna za venčanje sa turskom državljankom. Njegovo telo nije pronađeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare