Gugl rođendan dočekuje u sudnici, kompanija se žalila na odluku EK

Svet 27. sep 202119:51 1 komentar
REUTERS/Mike Blake/File Photo

Kompanija Gugl žalila se Evropskom sudu pravde na odluku Evropske komisije da ih kazni drakonskom novčanom kaznom zbog zloupotrebe položaja na tržištu. Petodnevno suđenje počelo je u Luksemburgu.

Danas je 23. rođendan Gugla, kompanije koja je osnovana u garaži, a u međuvremenu postala jedna od najvećih, najvažnijih i najuticajnih kompanija na svetu. Ovaj rođendan Gugl dočekuje u sudnici Evropskog suda pravde, u koji je ta kompanija dovela Evropsku komisiju, pokušavajći da sa vrata skine kaznu zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržitu, vrednu skoro 4,5 milijarde dolara.

Izvor: N1/Reuters

„Evropska komisija kaznila je Gugl sa 4,34 milijarde evra zbog kršenja antimonopolskih pravila EU. Od 2011. Google je nametnuo nezakonita ograničenja proizvođačima Android uređaja i operaterima mobilnih mreža kako bi učvrstio svoju dominantnu poziciju u opštoj internet pretrazi“.

Tako je glasila odluka Evropske Komisije iz 2018. godine, na koju se Gugl žalio.

A narednih pet dana sudije će pokušati da dobiju odgovore na tri pitanja koja su naglašena kao sporna.

Ključna je tvrdnja Evropske komisije da je Gugl zloupotrebio položaj na tržištu time što je od proizvođača telefona, pre svega kompanija Samsung i HTC, zahtevao da imaju unapred instalirane Guglove aplikacije, čime je umanjio mogućnost ravnopravne borbe sa konkurencijom.

Ništa manje kontroverzan nije ni zaključak Komisije da je Gugl do 2014. godine plaćao proizvođačima telefona da unapred instaliraju njihove aplikacije, ali ni onaj da je Gugl onemogućio druge proizvođače softvera da stvaraju alternativne verzije Androida, čime su, kako se tvrdi, sprečili razvoj konkurencije.

Povezane vesti

Gugl negira optužbe i zbog toga je pravdu potražio na sudu.

Nakon što se ove nedelje završe zakazana ročišta, petočlano sudsko veće povući će se na razmatranje dokaza, odlučivanje i pisane presude, što može potzrajati i duže od godinu dana.. Kakva god da bude odluka, na nju postoji pravo žalbe, pa ćemo konačnu presudu čekati godinama.

Komentari (1)

Vidi sve komentare