Gutereš: Goruće probleme u svetu je nemoguće rešiti bez dijaloga SAD i Kine

Svet 05. avg 202219:472 komentara
Reuters/Umit Bektas

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je u petak da je "nemoguće" rešiti "goruće probleme", poput globalnog zagrevanja, bez "delotvornog" dijaloga Kine i SAD, rekao je u petak njegov portparol.

„Za generalnog sekretara, nemoguće je rešiti goruće probleme u svetu bez dijaloga i delotvorne saradnje dve zemlje“, rekao je Stefan Dižarik.

Povezane vesti

On je odgovarao na pitanja vezana uz najavu Pekinga da prekida saradnju sa Vašingtonom u više domena, među kojima i u području klime.

Kina je u petak objavila da prekida saradnju sa SAD u nizu područja, uključujući dijalog između viših vojnih zapovednika i razgovore o klimi, što je odmazda zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, saopštio je Peking.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe je saopštilo da obustavlja saradnju sa Vašingtonom na sprečavanju prekograničnog kriminala i trgovine drogom, kao i na repatrijaciji ilegalnih migranata.

Ukupno je Peking doneo osam različitih mera.

Kina je saopštenjem, ubrzo nakon što je Pelosi napustila Japan, otkazala planirani bilateralni susret o pomorskom vojno-bezbednosnom mehanizmu.

Komentari

Vaš komentar