Gutereš: Izraelska ofanziva u Rafi značila bi kraj humanitarne pomoći za Gazu

Svet 26. feb 202411:37 3 komentara
Paul ELLIS / AFP

Izraelska ofanziva u Rafi značila bi kraj programa humanitarne pomoći za Gazu, gde je pomoć stanovništvu i dalje "potpuno nedovoljna", izjavio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš.

Ofanziva velikih razmera koju su izraelske vlasti najavile na grad na jugu Pojasa Gaze, „ne bi bila strašna samo za više od milion palestinskih civila koji su se tamo sklonili, već bi nagovestila kraj za naše programe pomoći“, upozorio je Gutereš na početku 55. sednice Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Generalni sekretar UN je rekao da „ništa ne može opravdati Hamasovo namerno ubijanje, ranjavanje, mučenje i kidnapovanje civila, pribegavanje seksualnom nasilju ili neselektivno lansiranje raketa prema Izraelu“.

„I ništa ne opravdava kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda“, dodao je Gutereš.

Prema njegovim rečima, „humanitarna pomoć još uvek je potpuno nedovoljna“.

„Ponavljam svoj poziv na humanitarni prekid vatre i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca“, rekao je.

Gutereš je dodao da uprkos njegovim hitnim apelima Savetu bezbednosti UN da preduzme sve neophodne mere da se „okonča krvoproliće u Gazi i spreči eskalacija“, Savet nije reagovao.

Kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, SAD – glavni saveznik Izraela, vetom su blokirale sve pozive na prekid vatre u Gazi.

Gutereš je upozorio na posledice nereagovanja Saveta bezbednosti za Gazu, podsetivši na neuspeh Saveta da, zbog ruskog veta, reaguje na rat u Ukrajini.

Nereagovanje je „ozbiljno, možda i fatalno potkopalo autoritet Saveta bezbednosti“, upozorio je on.

Savetu bezbednosti UN je „potrebna ozbiljna reforma sastava i metoda rada“, dodao je generalni sekretar UN.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare