Gutereš pozvao SAD i Iran da sarađuju na nuklearnom sporazumu

Svet 29. jan 202100:10
Eskinder DEBEBE / UNITED NATIONS / AFP

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je SAD i Iran da zajedno rade na prevazilaženju zastoja u primeni međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu i dodao da ne očekuje brzo rešavanje tog pitanja.

Nova američka administracija Džozefa Bajdena izrazila je spremnost da se ponovo angažuje i vrati SAD sporazumu iz kojeg je ta država istupila za vreme Donalda Trampa. Međutim, Vašington i Teheran očekuju da druga strana učini prvi korak.

„Ima mnogo posla… Ne očekujem trenutno rešenje“, rekao je Gutereš na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje o mogućem posredovanju UN.

Gutereš je rekao da sve države-potpisnice tog sporazuma i ostale zainteresovane strane treba zajedno da rade na smanjenu neizvesnosti i da prevaziđu teškoće i prepreke.

Sporazum, čiji je zvanični naziv Zajednički sveobuhvatni akcioni plan (JCPOA), potpisali su u julu 2015. godine u Beču Iran i grupa 5 plus 1, koju je činilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN (Kina, Francuska, Rusija, Velika Britanija, SAD) i Nemačka kao potpisnica u ime EU.

SAD su u maju 2018. godine jednostrano istupile iz sporazuma sa Iranom i prestale da učestvujuju u svim aktivnostima koje on predvidja.

Iran je posle istupanja SAD počeo da zanemaruje svoje obaveze.