Gutereš: Rat u Ukrajini mogao bi da izazove višegodišnju glad u svetu

Svet 19. maj 202207:43 > 13:59 4 komentara
REUTERS/Eduardo Munoz

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš kazao je da bi ruska invazija na Ukrajinu mogla da izazove globalnu prehrambenu krizu koja bi mogla da traje godinama.

On je istakao da je rat pogoršao nesigurnost po pitanju hrane u siromašnijim zemljama zbog naglog skoka cena, prenosi BBC.

Povezane vesti

Neke zemlje mogle bi se suočiti sa dugotrajnom gladi ukoliko se izvoz iz Ukrajine ne vrati na nivoe od pre rata, dodao je Gutereš.

Zbog konflikta odsečen je izvoz iz luka Ukrajine, koja je svojevremeno izvozila ogromne količine jestivog ulja, kao i pšenice i kukuruza.

To je izazvalo rast cena hrane, koje su trenutno skoro 30 odsto veće nego u isto vreme prošle godine, prema UN.

Gutereš je upozorio da bi konflikt u Ukrajini, u kombinaciji sa posledicama klimatskih promena i pandemijom, mogao da gurne desetine miliona ljudi na ivicu gladi.

„Ima dovoljno hrane u našem svetu sada ako delujemo zajednički. Ali, ako danas ne rešimo ovaj problem, suočićemo se sledećih meseci sa nestašicama hrane na globalnom nivou“, kazao je Gutereš.

On je upozorio da je jedino efikasno rešenje za krizu povratak ukrajinske proizvodnje hrane, kao i đubriva koje proizvode Rusija i Belorusija, na globalno tržište.

Dodao je da je u intenzivnom kontaktu i sa Rusijom i sa Ukrajinom, kao i sa SAD i EU, u naporima da se izvoz hrane vrati na normalne nivoe.

„Složene bezbednosne, ekonomske i finansijske implikacije zahtevaju dobru volju na svim stranama“, ukazao je Gutereš.

Komentari (4)

Vidi sve komentare