Gutereš sa Lavrovom: Što pre mir bude uspostavljen u Ukrajini, to bolje za sve

Svet 26. apr 202214:20 > 14:52 komentara
(Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je, posle sastanka sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom, da se raduje saradnji sa UN i Crvenim krstom na olakšavanju humanitarnog odgovora u Ukrajini. On je kazao da je još suviše rano da se razgovara o posredovanju u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, ali je dodao da je Moskva posvećena diplomatskom rešenju kroz razgovore sa vladom u Kijevu. Gutereš je poručio da je u Moskvu došao kao "vesnik mira" da "spase živote i smanji patnju", istakavši da što pre bude uspostavljen mir, to će biti bolje za sve.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji sa generalnim sekretarom UN rekao da je sa Guterešom razgovarao o budućnosti UN uopšteno i mogućim partnerstvima. On je podsetio da su UN stvorene da osiguraju suverenitet zemalja članica i pozdravio je Guterešovu posetu Moskvi, prenosi BBC.

Povezane vesti

Lavrov je aludirajući na sastanak NATO i EU zemalja u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, upozorio da su razgovori koje organizuju Zapadne zemlje, a koji isključuju Rusiju, alarmantni.

Istakao je da je to „alarm za UN“.

Takođe je naglasio potrebu za multilateralizmom i dodao da Rusija mora da podseti svet na jednaki suverenitet različitih članica UN.

Gutereš je dodao da su imali iskren razgovor i da je jasno da postoje dve različite pozicije o tome šta se dešava u Ukrajini.

Generalni sekretar UN je predložio uspostavljanje kontakt grupe sa zvaničnicima iz UN, Rusije i Ukrajine kako bi se pronašle mogućnosti za stvaranje bezbednih humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

To bi uključilo prekid neprijateljstava i garancije da će evakuacione rute biti efikasne.

Gutereš je priznao da postoji „kriza“ u Marijupolju, dodajući da su UN „spremne da mobilišu“ svoje logističke izvore u tom gradu.

Dodao je da bi to omogućilo bezbednu evakuaciju civila koji žele da napuste grad u „bilo kojem pravcu koji izaberu“ i dostavljanje potrebne humanitarne pomoći.

„Što pre mir bude uspostavljen, to bolje za Ukrajinu, Rusiju i svet“, poručio je Gutereš.

Upitan o navodnim ratnim zločinima Moskve u Ukrajini Gutereš je rekao da je zabrinut.

Dodao je da oni zahtevaju „nezavisnu istragu“.

Rusija odbacuje pregovore u Marijupolju

Sergej Lavrov rekao je i da je Rusija odbacila predlog Ukrajine da se održe pregovori u Marijupolju, prenosi BBC.

Lavrov se, kako se dodaje, složio sa činjenicom da nema ukrajinskih trupa u Rusiji.

Antonio Gutereš je, naime, rekao novinarima da je istinita i očigledna činjenica koju nikakvi argumenti ne mogu da promene – da nema ukrajinskih trupa na teritoriji Ruske Federacije, ali da, sa druge strane, ima ruskih trupa na ukrajinskoj teritoriji.

Lavrov se sa tim složio:

„To je tačno, to potvrđujem“, rekao je.

Više o događajima u Ukrajini čitajte u BLOGU na stranici RAT U UKRAJINI.