Gutereš upozorava na problem sa hranom bez ruske i ukrajinske proizvodnje

Svet 05. maj 202208:27 > 08:27 7 komentara
REUTERS/Andrew Kelly/File Photo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je u sredu da se problem globalne bezbednosti kada je snabdevanje hranom u pitanju ne može rešiti bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje i ruske proizvodnje hrane i đubriva za svetsko tržište.

Ruska invazija na Ukrajinu dodatno je poremetila finansijsko tržište i podigla cene roba, a u mnogim zemljama potencijalno ugrozila ekonomski oporavak posle kovida-19.

„UN-ova analiza pokazuje da rat u Ukrajini samo pogoršava stvari, pokrećući trodimenzionalnu krizu koja razara globalne sisteme snabdevanja hranom, energijom i finansijama za zemlje u razvoju“, rekao je Gutereš novinarima tokom svoje prve posete glavnom nigerijskom gradu Abudži.

On je dodao da za globalnu bezbednost u snabdevanju hranom nema ispravnog rešenja bez obnove ukrajinske poljoprivredne proizvodnje, kao i ruske i beloruske proizvodnje hrane i đubriva za svetsko tržište.

Gutereš je rekao da je UN zatražio dodatni 351 milion dolara za pomoć Nigeriji koja je u aprilu bila prisiljena da od Kanade kupi hitne zalihe đubriva zbog zapadnih sankcija uvedenih protiv Rusije.

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je prošlog meseca da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala ogromni negativni šok u subsaharskoj Africi, dovodeći najugroženije grupe u opasnost od gladi.

Sve o dešavanjima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare