Gutereš: Usvojeni tekstovi na samitu o klimi su kompromis

Svet 14. nov 202108:16 > 08:173 komentara
Izvor: REUTERS/Dylan Martinez

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da "klimatska katastrofa i dalje kuca na vratima" uprkos postizanju sporazuma na UN konferenciji o klimi (COP26) u Glazgovu.

Međunarodna konferencija o klimi je završena sa „dobrodošlim koracima napred, ali to nije dovoljno“, napisao je šef UN u saopštenju.

Povezane vesti:

Gutereš, koji je napustio Glazgov i na putu je za Njujork je, navodeći ciljeve koji nisu postignuti na ovoj konferenciji pomenuo da nije postignut prekid subvencija za fosilna goriva, za prestanak upotrebe uglja i cenu emisije ugljenika, kao ni dogovor o finansijskoj pomoći za najsiromašnije.

„Usvojeni tekstovi su kompromis. Oni odražavaju interese, situaciju, kontradikcije i stanje aktuelne političke volje u sveetu. Nažalost, kolektivna politčka volja nije bila dovoljna da prevaziđe duboke protvrečnosti“, napisao je on.

On je napisao da je vreme da se pređe u modus „hitnosti“ i ukazao da za sada preuzete obaveze za smanjenje emisija štetnih gasova ne omogućuju ispunjenje ciljeva Pariskog sporazuma o zadržavanju zagrevanja ispod dva stepena celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, a još malje postizanje idealnog cilja da se zagrevanje zadrži na 1,5 stepeni Celzijusa.

Komentari

Vaš komentar