Guverner: Ruske snage na periferiji Severodonjecka, situacija je jako teška

Svet 25. maj 202217:10 komentara
Aris Messinis/AFP

Borbe sa ruskim snagama stigle su do periferije Severodonjecka na istoku Ukrajine, gde je situacija "jako teška", rekao je guverner tog regiona Sergij Gaijdaj preko Telegrama, dodajući da je "u toku jednostavno uništenje grada".

„Ruske trupe napredovale su i toliko su blizu da mogu da gađaju minobacačima“, rekao je Gajdaj.

Pročitajte još

Optužio je rusku vojsku da „neprestano“ gađa grad, čak i višecevnim bacačima raketa Smerč i Tornado. Po njemu, gađa se i fabrika Azot, gde su se civili sklonili protiv vazdušnih napada.

„Situacija u gradu je jako teška. Juče je već bilo borbi na periferiji Severodonjecka“, rekao je Gajdaj i ocenio da će „iduća nedelja biti odlučujuća“.

Severodonjeck, grad sa oko 100.000 stanovnika, već nedeljama je pod pritiskom ruskih trupa i proruskih separatista. Gradonačelnik Oleksadar Strijuk je 6. maja već objavio da je grad „takoreći opkoljen“.

Desetine civila poginulo je u bombardovanjima poslednjih nedelja.

Severodonjeck jedan je od važnih gradova u tom regionu koji je još pod kontrolom Ukrajinaca, kao i njegov sestrinski grad Lisičank. Ti gradovi nalaze se na više od 80 kilometara istočno od Kramatorska, koji je postao administrativni centar ukrajinskog dela Donbasa od kada su separatisti uz podršku Moskve preuzeli istočni deo tog velikog basena 2014. godine.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.