Guverner: Severodonjeck bez vode, struje i gasa

Svet 30. maj 202209:211 komentar
Izvor: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Dva civila su ubijena a pet je ranjeno u granatiranju Severodonjecka, u čije periferne delove su ušli ruski vojnici, rekao je regionalni guverner Luganska Serhij Hajdaj.

Uglavnom su stradali stanovnici jednog bloka u starom delu grada, napisao je Hajdaj na Telegramu, dodajući da su oni pripremali hranu u dvorištu kada je iznenada počelo granatiranje.

Povezane vesti

Agencija Rojters citirala je Hajdaja koji je naveo da se „žestoke borbe vode u Severodonjecku i Lisičansku“, opisavši situaciju kao vrlo tešku.

„Neprijatelj je rasporedeio sve moguće oružje, uključujući i avijaciju. Međutim, naša vojska je čvrsta da ne dopusti neprijatelju da dublje uđe u našu zemlju“, naveo je Hajdaj.

Susedni grad Lisičansk ostaje pod ukrajinskom kontrolom, a iz grada se sprovodi evakuacija, dodao je.

Istakao je da je važna infrastruktura u Severodonjecku uništena, a u gradu nema ni gasa, ni vode ni struje. Kazao je i da jedina komunicakciona linija koju ukrajinske vlasti trenutno imaju je sa humanitarnim centrom u Severodonjecku i bolnicom, i to preko Starlinksa (interneta Ilona Maska), navodi BBC. Hajdaj je kazao i da „milion ljudi širom regiona Luganska nema vodu“.

Naveo je i da je u Severodonjecku sada toplo, te se u perifernim delovima oseća smrad od leševa, jer Rusi ne odnose tela ubijenih.

Dodao je i da je opasno koristiti put Lisičansk-Bahmut.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici Rat u Ukrajini.

Komentari

Vaš komentar