Gužva u Parizu pred početak karantina zbog koronavirusa

Svet 19. mar 202120:07 2 komentara
REUTERS/Benoit Tessier

Parižane je uhvatila groznica pred početak karantina koji sutra stupa na snagu na širem području glavnog grada Francuske - mnogi beže iz grada a drugi se snabdevaju osnovnim potrebama, tako da su zabeležene velike gužve na brojnim mestima.

Železničke stanice od jutros su pune putnika koji žele da odu iz Pariza. Tokom dana bilo je i oko 400 kilometara gužve na putevima ka izlazu iz grada.

Pariz, severni deo Francuske, područja na zapadu i jugu, i osam departmana biće od večeras u ponoć u karantinu tokom četiri nedelje.

Vlasti su donele takvu odluku pošto se zemlja približava broju od 100.000 umrlih od korona virusa.

Premijer Žan Kasteks u četvrtak je saopštio nove mere ograničenja, koje su blaže u odnosu na karantine u martu i novembru prošle godine.

Iako će gradjani moći bez vremenskog ograničenja da budu van doma u krugu do deset kilometara, Parižani ipak beže iz grada. Gradjani najviše idu u Bordo, Lion, Nant, Marsej i Ren.

Parižani koji su odlučili da ostanu suočili su se danas sa gužvama u raznim prodavnicama.

Tokom karantina biće otvorene samo radnje sa osnovnim potrepštinama, knjižare i frizerski saloni.

Karantin se odnosi na 56 odsto Francuza ali su mnogi gradjani ocenili da su te mere donete previše kasno i da nisu dovoljne.

Francuski predsednik Emanuel Makron polovinom januara nije hteo da uvede strože mere i pored preporuke stručnjaka zbog tada visokom broj zaraženih koronavirusom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.