„Atentat na predsednika“: Hakeri objavili lažnu vest na sajtu češke novinske agencije

Svet 24. apr 202417:23 0 komentara
Tanjug/ AP/ AP Photo/Denes Erdos

Nepoznata hakerska grupa preuzela je sajt češke novinske agencije i u utorak objavila lažnu vest u kojoj se tvrdi da je pokušan atentat na novoizabranog slovačkog predsednika Petra Pelegrinija.

Češka novinska agencija (CTK) je navela da su hakeri postavili lažnu vest direktno na sajt, što znači da priča nije distribuirana klijentima servisa. Tekst je povučen, a CTK je objavio da su o svemu obaveštene obaveštajne agencije i organi za sajber kriminal.

Naslov lažne vesti o pokušaju atentata tvrdi da je domaća obaveštajna agencija, Bezbednosno-informativna služba (BIS), „sprečila pokušaj atentata na novoizabranog slovačkog predsednika Petra Peligrinija“. Čitaoci su primetili da je u priči pogrešno napisano ime „Pitera Pelegrinija“.

Dodaje se da su fiktivni pokušaj atentata na Pelegrinija planirali ukrajinski državljani. Kao jednog od počinilaca hakerska grupa je navela Vitalija Usatog, otpravnika poslova ambasade Ukrajine u Pragu.

CTK je incident opisao kao čin dezinformacije, a novinska agencija je saopštila da neće objavljivati dalje informacije.

CTK posluje u Češkoj i u Slovačkoj, a agencija postoji od 1918. godine, kada je Čehoslovačka proglasila nezavisnost od Austrougarske. Posle Plišane revolucije 1989. godine agencija je postala nezavisni javni servis.

Slične objave lažnih vesti na informativnim sajtovima vesti ranije su pripisivane hakerskoj grupi „Ghostwriter“, za koju se tvrdi da je povezana sa beloruskom vladom. Poznato je da grupa cilja novinare i njihovu elektronsku poštu, preko koje krade identitet kako bi dobila pristup sistemima za upravljanje sadržajem.

Grupa uglavnom sprovodi fišing operacije koje kradu akreditive za prijavu putem e-pošte, ugrožavaju veb lokacije i distribuiraju zlonamerni softver.

U jednom pokušaju da podstaknu tenzije u Poljskoj, hakeri su objavili novinsku priču „da je ilegalni migrant iz Iraka ubio sveštenika“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!