Hamas oslobodio još 14 talaca, 10 Izraelaca i četiri Tajlanđana

Svet 29. nov 202323:51 0 komentara
REUTERS/Athit Perawongmetha

Palestinski ekstremistički pokret Hamas oslobodio je još 10 izraelskih talaca i četvoricu tajlandskih državaljana tokom poslednjeg, šestog dana primirja, dok međunarodni posrednici rade na produžetku prekida vatre, koji ističe za samo nekoliko sati, javlja večeras Glas Amerike.

Izrael bi trebalo da oslobodi 30-tak palestinskih zatvorenika, a pristao je da produži prekid vatre po dan za svakih deset oslobođenih talaca koje drži Hamas.

Prekid vatre, koji je prvobitno trebalo da istekne u ponedeljak, zaustavio je najsmrtonosnije okršaje Izraelaca i Palestinaca u više decenija.

Međutim, Izrael je obećao da će nastaviti rat kako bi okončao Hamasovu 16-godišnju vladavinu u Gazi, ali je pod sve većim međunarodnim pritiskom da se primirje produži, a južni deo Gaze poštedi razorne kopnene ofanzive, kao što je ona koja je izvršena na severu pojasa Gaze.

Oslobađanje talaca palo je u drugi plan pošto je Hamas, koji su SAD označile kao terorističku grupu, objavio nepotvrđenu informaciju da su Kfir Bibas, njegov četvorogodišnji brat Arijel i njihova majka poginuli u izraelskom bombardovanju.

Otac braće Bibas takođe je među taocima Hamasa u Gazi. Izrael je saopštio da pokušava da utvrdi da li je ova informacija istinita.

Izraelski zvaničnici rekli su da proveravaju Hamasov izveštaj o porodici Bibas, veoma osetljivom pitanju u Izraelu gde je porodica među najistaknutijim taocima koji tek treba da budu oslobođeni.

Rođaci porodice Bibas rekli su da su obavešteni o izveštaju Hamasa. „Čekamo da vojni zvaničnici potvrde informacije i, nadamo se, opovrgnu ih“, navodi se u saopštenju Foruma porodica talaca i nestalih osoba.

Hamas je u sredu saopštio da je oslobodio dve žene taoca sa ruskim državljanstvom i da su one predate Crvenom krstu, „nakon napora ruskog predsednika“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!