Hamas tvrdi da je pustio sve žene i decu taoce, Izrael kaže da ih ima još 17

Svet 02. dec 202320:57 > 21:59 2 komentara
Reuters/ Athit Perawongmetha

Prema tvrdnjama iz Izraela, Hamas je odbio da oslobodi 17 žena i dece, zbog čega su Odbrambene snage Izraela nastavile akcije u palestinskoj enklavi. Sa druge strane, Hamas kaže da je pustio sve žene i decu koje su držali kao taoce.

Izrael će nastaviti borbu u Pojasu Gaze sve dok se radikalni palestinski pokret Hamas barem ne vrati provođenju sporazuma o oslobađanju talaca, izjavio je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Galant je naglasio da je humanitarna pauza u Gazi poremetila Hamas koji je, prema tvrdnjama iz Izraela, odbio da oslobodi 17 žena i dece, zbog čega su Odbrambene snage Izraela nastavile akcije u palestinskoj enklavi.

„Dok Hamas ne počne da poštuje uslove sporazuma o oslobađanju talaca, nastavićemo da ga udaramo sve jače i jače da bismo ostvarili ciljeve koje smo prethodno postavili“, istakao je Galan, prenosi TASS.

Iz Hamasa je ranije saopšteno da su sve žene i deca među taocima već oslobođeni. Zamenik šefa političkog biroa Hamasa, Saleh al-Aruri, tvrdi da ta grupa više ne drži žene i decu kao taoce.

„Okupator insistira da kod nas i dalje ima žena i dece, ali, kao što smo rekli, sve smo ih pustili. Preostali zatvorenici u Gazi su vojnici i civili koji su služili u okupacionoj vojsci“, kazao je za Al Džaziru Al-Aruri.

On je naglasio da neće biti razmene zarobljenika dokle god se odvijaju izraelski napadi na Pojas Gaze.

„Trenutno nema pregovora o primirju. Neće biti razmene zatvorenika dok se agresija ne završi i dok ne dođe do sveobuhvatnog i konačnog prekida vatre. Naši cionistički zatvorenici neće biti oslobođeni dok se svi naši zatvorenici ne oslobode iz zatvora i dok se ne održi primirje. Pokret otpora je spreman na sve izraelske vojne scenarije, bilo da je reč o ratu na kopnu, napadu iz vazduha ili nečemu trećem“, poručio je Al-Aruri.

U petak, iz kancelarije izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, saopšteno je da Izrael veruje da Hamas u zatočeništvu drži još 137 ljudi.

Među otetima je 117 muškaraca i 20 žena, dodaje se u saopštenju koje je preneo CNN.

Od toga, 126 osoba su izraelski državljani, a ima i 11 stranaca: osam iz Tajlanda, jedan iz Nepala, jedan iz Tanzanije i jedna osoba sa francusko-meksičkim državljanstvom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare