Harec: Hamas predstavio kontrapredlog za dogovor o razmeni talaca

Svet 15. apr 202410:18 2 komentara
AFP

Palestinski ekstremistički pokret Hamas posrednicima u pregovorima predstavio je kontrapredlog za dogovor o razmeni talaca u nedirektnim razgovorima o postizanju prekida vatre u Gazi, piše izraelski list Harec. 

Tim predlogom predviđa se oslobađanje izraelskih talaca u zamenu za Palestince iz izraelskih zatvora, te postepeno povlačenje izraelske vojske iz Pojasa Gaze nakon 42-dnevnog primirja, objavio je Harec u nedelju, pozivajući se na palestinske i arapske izvore.

Povezane vesti

Hamas je ranije odbacio kompromisni predlog SAD o oslobađanju 40 talaca u zamenu za 900 palestinskih pritvorenika tokom šestonedeljnog primirja.

Harec prenosi da Hamas u kontrapredlogu traži da izraelska vojska prestane s borbama u inicijalnom šestonedeljnom prekidu vatre, te da se povuče iz urbanih centara.

Istovremeno bi se izbeglima omogućio povratak na sever Pojasa Gaze. Hamas bi tokom tog razdoblja pronašao sve taoce u područjima borbi, te utvrdio kakvog su zdravstvenog stanja.

U drugoj fazi bi se izraelska vojska povukla na teritoriju Izraela, a tek tada bi razmena zatočenih krenula, piše izraelski medij.

Za svakog izraelskog civila oslobađalo bi se 30 palestinskih zatvorenika, a za svakog vojnika 50 Palestinaca, uključujući i 30 koji su na doživotnoj robiji.

Izraelski vojnici i poginuli taoci bili bi predati u trećoj i konačnoj fazi, kad završi opsada Gaze, te kad započne obnova područja.

Izrael je ranije procenio da je živo oko 100 od otprilike 130 talaca koji ostaju u palestinskoj enklavi. Sada strahuje da ih je mrtvo puno više.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare