Haris: NATO spreman da brani svaki centimetar svoje teritorije

Svet 10. mar 202215:29 17 komentara
Saul Loeb/Pool via REUTERS

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je u Varšavi, posle razgovora sa najvišim poljskim zvaničnicima, da je tu kako bi ponovila da je NATO spreman da brani svaki centimetar svoje teritorije, da se dogovori se o daljem jačanju istočnog krila NATO i da pošalje signal Rusiji da je čekaju ozbiljne posledice i troškovi zbog rata u Ukrajini koji je izazvao Putin.

„Razgovarali smo o efikasnosti sankcija. Treba poslati jasan signal. Rekli smo da će biti neizmerno ozbiljne posledice i troškovi ruske agresije na Ukrajinu. Vidimo kako rublja pada tako da je u Rusiji na nivou ‘smeća’ samo zato što je Putin izazvao rat“, kazala je Kamila Haris na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom.

Potpredsednica SAD kazala je da je u Varšavu došla da ponovi koliko ozbiljno SAD doživljavaju član pet sporazuma NATO o kolektivnoj odbrani.

„SAD imaju obavezu po članu pet, branićemo svaki centimetar NATO teritorije. Tu smo da ponovimo tu obavezu i vidimo šta možemo da učinimo za istočno krilo. Prebacili smo 4,7 hiljada američkih vojnika u Poljsku uz prethodnu rotaciju 5.000 vojnika. Mogu da saopštim da su dve baterije protivraketnog sistema patriot već u Poljskoj“, kazala je Kamala Haris.

Povezane vesti:

Predsednik Andžej Duda je na pitanja novinara da li su SAD sada spremne da odluče o trajnom prisustvu svojih vojnika u Poljskoj odgovorio da se vojnici smenjuju ali stalno su tu.

Na pitanja da li Ukrajina ipak može da očekuje kao pomoć avione ruske proizvodnje, pre svega MIG-29 iz članica NATO koje ih imaju i potpredsednica SAD i poljski predsednik odgovorili su da Ukrajini pomažu isporukama odbrambenog oružja, da je situacija dinamična i da članice NATO moraju da vode računa i o bezbednosti celog saveza.

„Prihvatamo da Ukrajinci imaju pravo da traže pomoć od NATO. Izvesna očekivanja su bila usmerena i prema Poljskoj ali mi smo članica NATO i na pitanje bezbednosti moramo da gledamo kroz prizmu ne samo bezbednosti Poljske već i celog saveza. Zato smo rešili da damo avione na raspolaganje NATO i želimo da odluku donese zajedno ceo NATO“ kazao je predsednik Duda.

Haris i Duda optužili su Rusiju za ratne zločine između ostalog povodom granatiranja dečije bolnice i porodilišta u Marijupolju i oboje su naglasili da mora da se povede međunarodna istraga o eventualnim zločinima.

„Kada su u pitanju zločini i kršenje normi međunarodnog prava jasno kažemo da će biti napravljena procena i pregled. Televizije sve vreme prikazuju šta se tamo dešava. Zemlja koja hoće da zauzme drugu zemlju bez ikakvog cilja apsolutno mora da bude pod istragom, nema sumnje“, kazala je Kamala Haris.

Poljski predsednik je naveo da je u Poljskoj već grupa tužilaca Međunarodnog krivičnog suda da skuplja dokaze i svedočenja ukrajinskih izbeglica koji tu stižu.

„Rusi u Ukrajini vrše ratne zločine. Nadam se da će u budućnosti sud rešavati ko je za to odgovoran. Sve vreme kod nas prelaze ljudi, oni koji su bili svedoci bombardovanja naselja, granatiranja bolnica. Tu su dokazi, svedočenja, snimci u njihovim telefonima od kojih hvata jeza. To su scene a počinitelji su Rusi“, kazao je Duda.

Potpredsednica SAD obećala je Poljskoj i drugim zemljama u koje masovno dolaze ratne izbeglice iz Ukrajine pomoć, prvo 50 milijardi dolara humanitarne pomoći samoj Ukrajini, a dodatno se američki Kongres obavezao da sa 13,5 milijardi dolara pomogne izbeglicama i zemljama Srednje Evrope koje su primile izbeglice.

Kamala Haris je razgovarala danas i sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, a na programu je i susret sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom koji je takođe u Varšavi, dok će u petak obići američke i poljske vojnike, a zatim nastaviti u Rumuniju.

Najnovije informacije pratite u BLOGU UŽIVO i na stranici RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare