Haris razgovarala sa Si Đinpingom uprkos napetostima između Kine i SAD

Svet 19. nov 202212:576 komentara
haris đinping
Izvor: The White House/Handout via REUTERS

Potpredsednica SAD Kamala Haris razgovarala je sa kineskim vođom Si Đinpingom na margini azijsko-pacifičkog skupa u Bankgoku, što predstavlja još jedan korak ka održavanju otvorenih linija komunikacije između dve najveće ekonomije sveta.

Zvaničnik Bele kuće rekao je da su Haris i Si kratko razgovarali danas dok su išli ka jednom sastanku u okviru Forumu azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (Apek) koji se održava u glavnom gradu Tajlanda, Bangkoku.

Njihov susret je održan manje od nedelju dana od sastanka kineskog predsednika Sija i američkog predsednika Džoa Bajdena na margini samita G20 na Baliju u Indoneziji.

Kako je naveo zvaničnik Bele kuće, Haris je ponovila ono što je predsednik SAD Džo Bajden rekao Siju na njihovom sastanku ranije ove nedelje, a to je da Kina i SAD moraju da održavaju otvorene linije komunikacije.

Napetost u odnosima između Vašingtona i Pekinga postoji oko više pitanja, kao što su trgovina i tehnologija, kineski stav oko Tajvana koji ima svoju samoupravu, pandemija i način na koji se Kina ophodi prema Hongkongu, oko ljudskih prava i drugih pitanja.

Kamala Haris rekla je juče da su SAD pouzdan ekonomski partner i na poslovnoj konferenciji na margini samita APEK-a ocenila da su „SAD tu da ostanu“.

Haris je rekla na samitu APEK-a da su SAD „ponosna tihookeanska sila“ i da imaju vitalni interes u promovisanju regiona kao „otvorenog, međusobno povezanog, prosperitetnog, bezbednog i otpornog“.

Komentari

Vaš komentar