Helikopter ruske granične službe narušio vazdušni prostor Estonije

Svet 21. jun 202213:45 8 komentara
Reuters/Alexander Ermochenko (ilustracija)

Estonija, članica NATO, saopštila je da je helikopter ruskih graničara narušio njen vazdušni prostor ovog vikenda i da je pozvan ruski ambasador, kome je uručena nota zbog tog incidenta.

Estonska vojska saopštila je da je u subotu uveče ruski helikopter MI-8 bez dozvole ušao u vazdušni prostor u jugoistočnoj Estoniji u oblasti Koidula, nedaleko od ruskog grada Pskova.

Pročitajte još

Helikopter je bio u estonskom vazdušnom prostoru gotovo dva minuta, navela je estonska vojska, dodajući da letelica nije predstavila plan leta, da joj je transponder bio isključen i da nije održavala kontakt sa estonskim službama za vazdušnu navigaciju.

Navodni upad je drugo narušavanje estonskog vazdušnog prostora ove godine. Prošle godine ruske letelice, vojne i civilne, narušile su estonski vazdušni prostor pet puta, navela je vojska.

Ruski ambasador u Danskoj je u petak pozvan u dansko ministarstvo spojnih poslova, kada je rusko vojno plovilo narušilo teritorijalne vode te zemlje kod ostrva Bornholm u Baltičkom moru.

Incident se dogodio u vreme kada je veliki broj danskih poslanika bio na ostrvu za godišnje okupljanje političara i lobista.