Hezbolah tvrdi da ima novo oružje kojim bi mogao da gađa mete unutar Izraela

Svet 19. jun 202422:48 6 komentara
Jalaa MAREY / AFP

Hezbolah ima novo oružje i obaveštajne sposobnosti koje bi mu, u slučaju sveopšteg rata, mogle pomoći da gađa mete duboko unutar teritorije Izraela, rekao je Hasan Nasralah, vođa ove militantne organizacije iz Libana.

„Sada imamo novo oružje. Ali neću da kažem kakvo. Kada padne odluka, videće se na prvim linijama fronta“, rekao je on u televizijskom obraćanju povodom komemoracije visokog komandanta Hezbolaha koji je prošle nedelje ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na jugu Libana.

Hezbolah je u oktobru prvi put od početka rata između Izraela i Hamasa koristio protiv izraelske letelice bespilotne letelice domaće izrade, kao i rakete zemlja-vazduh.

Nasralah je 2021. rekao da Hezbolah ima 100.000 boraca, ali je sada tvrdi da ih je mnogo više, ali bez preciziranja cifre.

Takođe je rekao da je odbio ponude savezničkih zemalja i milicija iz regiona koje bi mogle da dodaju desetine hiljada boraca u redove Hezbolaha.

Gotovo 10-minutni video, koji je navodno snimio dron Hezbolaha, prikazuje delove Haife – grada koji nije blizu granice Izraela i Libana. Video je objavljen juče.

Nasralah je danas rekao da Hezbolah ima mnogo više takvih snimaka — što je očigledna pretnja da bi njegovi napadi mogli da dobace do lokacija duboko u Izraelu.

Šef izraelske vojske, general-potpukovnik Herci Halevi, posetio je danas vojnike izraelske protivvazdušne odbrane u blizini granice sa Libanom, i rekao da je Izrael svestan sposobnosti Hezbolaha prikazanih na snimku kao i da ima rešenja za ove pretnje.

„Neprijatelj poznaje samo mali deo naših sposobnosti i videće ih kad bude potrebno“, rekao je Halevi.

Hezbolah, saveznik palestinske militantne grupe Hamas, skoro svakodnevno razmenjuje vatru sa Izraelom otkako je u Gazi 7. oktobra izbio rat. Cilj Hezbolaha je da natera Izrael da povuče snage iz Gaze.

Napadi Hezbolaha eskalirali su pošto je Izrael prošlog meseca proširio ofanzivu na grad Rafu u južnoj Gazi.

Potom je u izraelskom napadu prošle nedelje ubijen visokorangirani komandant Hezbolaha Taleb Sami Abdulah.

Izraelska vojska je zatim juče saopštila da je „odobrila i potvrdila“ planove za ofanzivu na Liban, iako bi odluka o stvarnom pokretanju takve operacije morala da dođe od političkog rukovodstva jevrejske države.

Viši savetnik predsednika SAD Džozefa Bajdena Amos Hohštajn sastao se ove sedmice sa zvaničnicima u Libanu i Izraela u nastojanju da deeskalira tenzije.

Hohštajn je novinarima u Berlinu rekao juče da je „veoma ozbiljna situacija“ i da se do diplomatskog rešenja radi sprečavanje većeg rata „hitno“ mora doći.

Nasralah je danas rekao da bi širi rat sa Libanom imao regionalne implikacije i da će Hezbolah napasti svaku zemlju u regionu koja podržava Izrael, uključujući Kipar, koji je ugostio izraelske snagama na vojnim vežbama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare