Hiljade grčkih javnih službenika u Atini protestovalo protiv izmena zakona o radu

Svet 21. sep 202315:02 4 komentara
REUTERS/Louisa Gouliamaki

Hiljade grčkih javnih službenika, uključujući nastavnike, lekare i radnike u javnom prevozu, protestovalo je u četvrtak u Atini protiv izmena zakona o radu koje je predložila konzervativna vlada ponovo izabrana u junu.

Vlada premijera Kirijakosa Mikotakisa kaže da će izmene rešiti problem rada na crno i ojačati privredu, ali sindikati i opozicija tvrde da je to atak na prava radnika.

Jednodnevni generalni štrajk koji je sazvao vodeći sindikat državnih službenika ADEDI je prvi takav protest otkako je Micotakisova vlada osvojila drugi mandat.

Vozovi i autobusi voze smanjeno, državne bolnice obavljaju samo najneophodnije procedure, a brojne škole su zatvorene.

Demonstranti su marširali do parlamenta, gde poslanici raspravljaju o izmenama koje bi trebalo da budu usvojene ove nedelje. Micotakisova većina je 158 od 300 mandata.

Zakon bi dozvolio zaposlenima sa punim radnim vremenom da rade i druge povremene poslove, do ukupno trinaest sati dnevno. Poslodavci bi takođe mogli da uvedu šestodnevnu radnu nedelju.

Prema predlogu zakona, radnik bi mogao da dobije otkaz bez upozorenja i bez otpremnine u prvoj godini, a probni rad bi mogao da bude produžen na šest meseci.

Poslanici glavne opozicione levičarske partije Siriza, koja u nedelju bira novog predsednika, kažu da vlada sprovodi „tajni plan“ protiv radnika, a Komunistička partija je zakon nazvala monstruoznim.