Hiljade holandskih farmera krenulo na antivladin protest, zakrčen saobraćaj

Svet 22. jun 202211:14 17 komentara
BART MAAT / ANP / AFP

Hiljade farmera krenulo je traktorima iz cele Holandije ka selu Stroe u kom se održava protest zbog plana vlade da se smanje emisije azot-oksida i amonijaka.

Vlasti su apelovale na vozače da odlože putovanja jer su dugi i spori konvoji traktora zakrčili saobraćaj širom zemlje iako je apelovano da ne koriste autoputeve.

Nekoliko desetina farmera okupilo se i u Hagu u blizini parlamenta noseći majice „Bez poljoprivrednika nema hrane“.

„Ovde se donose odluke. Zamolili su me da dođem i donesem doručak kako bismo pokazali da proizvodimo hranu, a ne zagađenje“, rekao je jedan od demonstranata Jap Zegvard.

BART MAAT / ANP / AFP

Nazvavši to „neizbežnom tranzicijom“ vlada je ranije ovog meseca naložila smanjenje emisija gasova do 70 odsto na mnogim mestima u blizini zaštićenih prirodnih područja i čak 95 odsto na drugim mestima.

Vladajuća koalicija izdvojila je dodatnih 24,3 milijarde evra za finansiranje tranzicije zbog koje će mnogi poljoprivrednici verovatno morati drastično da smanje broj stoke.

Ramon van Flymen / ANP / AFP

Poljoprivreda je ključni sektor u holandskoj ekonomiji, sa izvozom koji je prošle godine iznosio skoro 105 milijardi evra.

Farmeri su naglasili da žele da pregovaraju o tome kako se zagađenje može smanjiti, ali da nije fer označavati poljoprivredni sektor kao najvećeg zagađivača.

Komentari (17)

Vidi sve komentare