Hiljade Japanaca na sahrani Šinza Abea, prisustvovalo 700 zvaničnika

Svet 27. sep 202208:49 > 10:35 1 komentar
Japan sahrana
PHILIP FONG/Pool via REUTERS

Japan je danas, uz cveće, molitve i paljbu iz 19 topova, odao počast ubijenom nekadašnjem premijeru Šinzu Abeu na prvom državnoj sahrani priređenoj za jednog bivšeg šefa vlade za 55 godina, javljaju agencije, navodeći da je ceremonija izazvala podele u javnosti.

Ceremonija je počela u 14:00 sati po loklanom vremenu, odnosno u sedam po srednjoevropskom vremenu, a urnu s Abeovim pepelom u dvoranu Nipon Budokan u centru Tokija donela je njegova udovica Akie, uz muziku vojnog orkestra i počasni pozdrav.

U dvorani Budokan veliki Abeov portret s crnom trakom visio je iznad niza zelenog, belog i žutog cveća, a na zidu je prikazan Abe u svojim aktivnostima u vreme dok je bio na čelu japanske vlade.

Povezane vesti

Već od jutra hiljade običnih Japanaca pristizalo je do arene u centru glavnog grada da polože cveće i kratko stanu pred Abeovim portretom postavljenim u šatoru podignutom za tu priliku.

Abe je japanski premijer koji je najduže bio na tom položaju, više od osam i po godina, od 2006. do 2007. i od 2012. do 2020. Bio je najpoznatija japanska politička ličnost u zemlji i u svetu sa intenzivnom diplomatskom aktivnošću i politikom budžetskog i monetarnog oporavka.

Njegovo ubistvo na predizbornom skupu 8. jula u 68. godini šokiralo je Japan i ceo svet.

Sahrana Šinza Abea izazvala je, međutim, negodovanja u zemlji. Gnev zbog ogromnih troškova sahrane kojoj će prisustvovati brojne zvanice iz sveta nadovezao se na negativnu reakciju javnosti na otkrića neugodnih veza vladajuće partije i Abea s verskom grupom za koju kritičari tvrde da je kult.

Današnjoj ceremoniji prisustvovalo je oko 4.300 zvanica među kojima 700 stranih zvaničnika.

Među stranim gostima je i potpresednica SAD Kamala Haris, indijski premijer Narendra Modi i njegov australijski kolega Entoni Albaneze, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Srbiju je predstavljala premijerka Ana Brnabić.

Kina, sa kojom Japan ima zahladnele odnose, poslala je predstavnika, ali ne člana vlade.

Japanski car Naruhito i njegova supruga Masako nisu bili prisutni zbog njihovog statusa politički neutralnih simbola, ali prisustvuju drugi članovi carske porodice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare