Hiljade Kineza odale počast preminulom lekaru koji je upozorio na koronavirus

Svet 06. feb 202115:307 komentara
kineski lekar Li
MARK RALSTON / AFP

Povodom godišnjice smrti od kovid-19 u februaru 2020. lekara Lija Venlijanga, jednog od prvih koji su upozorili na opasnost od novog koronavirusa u Vuhanu, hiljade Kineza mu je preko društvenih mreža odalo počast.

Li, oftalmolog u glavnoj bolnici Vuhana, podelio je s kolegama u decembru 2019. godine preko društvenih mreža zabrinutost zbog širenja novog koronavirusa sličnog SARS-u, te ga je pozvala policija i optužila da širi „glasine“.

Njegova smrt od bolesti kovid-19 koju izaziva koronavirus, a zarazio se od jednog pacijenta, izazvala je talas tuge i gneva u Kini. Korisnici interneta kritikovali su kineske vlasti i njihovo upravljanje krizom, optuživši ih za skrivanje činjenica.

Lijeva lična strana na društvenoj mreži Veibo – kineskom ekvivalentu Tvitera, ostala je jedno od retkih mesta gde se korisnici podsećaju na traume s početka epidemije, kada su milioni stanovnika Vuhana i provincije Hubej bili pozatvarani po kućama uz policijski nadzor.

Hiljade poruka stiglo je povodom prve godišnjice smrti mladog lekara.

„Mislio sam da će vas ceo svet zaboraviti godinu dana kasnije“, poručio mu je jedan korisnik, dodajući da je pogrešio i da će Li zauvek živeti u srcima Kineza.

Međutim, nije bilo znaka bilo kakve komemoracije ispred bolince u centru Vuhana gde su stanovnici pre godinu dana ostavljali cveće i slike u sećanje na Lija.

U Vuhanu je delegacija stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije koja istražuje poreklo pandemije. Oni su posetili pijacu morskih plodova Hunan gde su identifikovani prvi slučajevi kovida-19. Posetili su i kontroverzni Institut za virusologiju u Vuhanu koji je u središtu teorija zavera o poreklu virusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar