Hiljade na Paradi ponosa u Jerusalimu, na čelu porodice talaca zatočenih u Gazi

Svet 30. maj 202421:07 3 komentara
REUTERS/Ammar Awad

Hiljade ljudi su se danas okupile na Paradi ponosa u Jerusalimu, koju su predvodili rođaci talaca zatočenih u Pojasu Gaze.

Učesnici Parade ponosa skandirali su „Svi oni, sada!“ – pozivajući na postizanje sporazuma o taocima na osnovu kojeg bi bili oslobođeni svi koje su palestinski ekstremisti iz Gaze oteli tokom napada na jug Izraela 7. oktobra.

Na čelo kolone postavljen je transparent sa natpisom na engleskom jeziku „Rođen da bude slobodan“ – prenose izraelski mediji.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid obratio se okupljenima pre početka parade, rekavši da je došao da ih podseti da će „pobediti ljubav, nada i ponos“.

„Nijedna grupa nikada nije osvojila svoja prava bez borbe, ni žene, ni crni, ni Jevreji, ni LGBT ljudi“, dodao je Lapid.

Pre nego što je kolona krenula ka Parku nezavisnosti, došao je ministar nacionalne bezbednosti, ultradesničar Itamar Ben Gvir, koji je dočekan uzvicima negodovanja. Ben Gvir je rekao novinarima da je došao da vidi „da li se čuva javni red“.

Parada ponosa u Tel Avivu, koja privlači mnogo više učesnika iz inostranstva, ove godine neće biti održana zbog rata u Pojasu Gaze.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare