Hiljade Poljaka u Varšavi na protestu protiv vlasti

Svet 04. jun 202313:52 22 komentara
REUTERS/Kacper Pempel

Hiljade Poljaka iz cele zemlje okupile su se u Varšavi u velikom maršu na poziv lidera opozicije i bivšeg dugogodišnjeg premijera Donalda Tuska, na 34. godišnjicu prvih delimično slobodnih parlamentarnih izbora, da poruče vladi stranke Pravo i pravda i njenom lideru Jaroslavu Kačinskom da odbijaju da Poljska osam godina sa njima na čelu klizi u poluautoritarni režim.

„Idemo po slobodnu Poljsku“ dočekali su uzvicima demonstranti na trgu blizu sedišta vlade Tuska i legendarnog vođu otpora Poljaka komunističkom režimu, dobitnika Nobelove nagrade za mir, bivšeg predsednika Leha Valensu.

„Danas na godišnjicu slobodnih izbora, pobede čiji tvorac stoji pored mene, svi ljudi dobre volje u Poljskoj ići će po pobedu. Tu smo da cela Poljska, celi svet vidi koliko smo jaki. Ovaj talas više ništa neće zadržati“, kazao je demonstrantima na početku marša Donald Tusk.

Organizatori su najavili prvobitno oko 50.000 učesnika i bez učešća drugih lidera opozicije ali posle su najavu dopunili do maksimalno 200.000 učesnika pošto su lideri opozicije odlučili da se ipak pridruže protestnom maršu i pozvali svoje simpatizere.

Razlog i poslednja kap koja je prelila čašu je to što je pre desetak dana glasovima vladajuće koalicije formirana nova državna Komisija za istragu ruskih uticaja na bezbednost Poljske od 2007. godine koja po oceni poljske opozicije i pravnih stručnjaka ali i SAD i Evropske unije može da ospori legitimnost jesenjih parlamentarnih izbora.

Komisija prema ocenama pravnika krši ravno 13 članova Ustava, može da vodi istragu ne samo protiv političara nego i novinara, pravnika, preduzetnika, menadžera, nevladinih organizacija, ima pristup poverljivim podacima gde obično zakon štiti pravo na čuvanje tajne, kao recimo u slučaju advokata ili novinara, a može da kazni svakog za koga oceni da deluje pod maglovito definisanim ruskim uticajem na 10 godina zabrane obavljanja funkcije finansirane javnim novcem i čak da mu zabrani nošenje oružja.

Vlasti su pokušale da odgovore Poljake od dolaska u Varšavu video spotom u kojem su prikazale slike logora Aušvic što je oštro kritikovao i predsednik Poljske Andžej Duda kao nedopustivo da se žrtve Holokausta zloupotrebljavaju u devnopolitičkim obračunima.

„Mi narod želimo demokratsku, evropsku Poljsku. Ovaj trg ima simboličan naziv Na raskrsnici ali idemo u pobedu. Dosta nam je. Ceo svet nas gleda kao 1989. godine“, kazao je okupljenima popularni opozicioni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski.

U masi se vijore poljske dvobojke i zastave EU i mnoštvo raznih transparenata sa porukama kao „Ko se uspava u demokratiji probudi se u diktaturi“.

Zaoštravanje predizborne kampanje i sve jače igranje na antievropsku i antinemačku kartu od strane vlasti uz redovno optuživanje političkih neistomišljenika da rade u interesu Rusije ili su bar njeni „korisni idioti“ navelo je Poljake da u anketama počnu da izražavaju zabrinutost da njihova zemlja već klizi u autoritarnu državu.

Prema najnovijoj anketi koju danas objavljuje poljski list Žečpospolita svega 22,8 odsto anketiranih smatra da živi u pravnoj državi, dok 28,9 odsto misli da pravna država još postoji ali je ozbiljno ugrožena a 40,4 odsto Poljaka uvereno je da nakon osam godina na vlasti konzervativaca Jaroslava Kačinjskog pravne države u Poljskoj više ni nema.

Marš 4. juna prolazi centrom Varšave pored Predsedničke palate a završiće se obraćanjima lidera opozicije na trgu ispred obližnjeg Kraljevskog zamka.