Hiljadu horova u Evropi i Latinskoj Americi peva za mir u Ukrajini

Svet 27. mar 202214:20 4 komentara
REUTERS/Javier Barbancho

Horovi za mir, grupa osnovana samo nekoliko dana posle početka ruske invazije na Ukrajinu, kazali su da su okupili 1.000 horova da pevaju danas za mir, na ulicama i trgovima u Španiji, Portugalu i još osam zemalja, kazali su organizatori za CNN.

Ukupno 805 horova u Španiji, 160 u Portugalu i 52 u osam zemalja u Evropi i Latinskoj Americi pevaće u 185 gradova, uglavnom u podne po lokalnim vremenima, prema veb sajtu grupe corosporlapaz.org.

Veb sajt će emitovati signal uživo iz desetina španskih gradova, sa glavnim događajem u centru Madrida.

„Horovi za mir su nastali kao rezultat rata u Ukrajini. Oni pozivaju na mir u Ukrajini i u svim drugim zaboravljenim ratovima u svetu“, kazao je za CNN španski novinar Huan Ignasio Garsija Mostaso, učesnik u jednom od madridskih horova.

On je dodao da je ta grupa osnovana 5. marta kada su neki horovi u Madridu pevali za mir u Ukrajini. Od tada, pokret se stalno širi.

Glavna pesma koju će svi horovi pevati u nedelju je Dona Nobis Pacem na latinskom (Dajte nam mira), rekao je za CNN Marijano Garsija, generalni koordinator grupe i direktor hora u Madridu.

„To je da se prisetimo da je rat u Ukrajini veoma blizu“, kazao je Garsija.

Horovi iz Britanije, Italije, Luksemburga, Brazila, Argentine, Meksika i Venecuele takođe će učestvovati, navodi se na veb sajtu grupe.

Ime grupe Coros por la Paz na veb sajtu je ispisano plavom i žutom bojom ukrajinske zastave.

Sve najvažnije informacije pratite u našem  BLOGU UŽIVO i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare