Hoće li Boris Džonson politički preživeti svoje „žurkanje“ u vreme karantina

Svet 14. jan 202219:305 komentara

Nevoljama Borisa Džonsona zbog kovid žurki ne nazire se kraj. Posle izvinjenja naciji koje je britanski premijer uputio zbog jedne žurke u Dauning stritu, isplivali su detalji i o drugom okupljanju u doba kada je bilo zabranjeno.

Portparol britanskog premijera Borisa Džonsona uputio je danas izvinjenje Bakingemskoj palati zbog dve žurke organizovane u bašti Dauning strita. Zahtevi za ostavkom premijera sve su glasniji.

Povezane vesti

„Ne, ne, ne. On mora da ide. Sto posto mora da ide. Izvinjenje je bilo polovično. Mislim da je razotkriven kao prevarant, kao lažov i mislim da je britanskoj javnosti zaista dosta“, smatra advokat Mahanten Paramesvaran.

Nakon izvinjenja u sredu što je prisustvovao okupljanju u maju 2020., Džonsonov autoritet je u petak još jednom narušen nakon otkrića da je njegovo osoblje bilo na zabavi u Dauning Stritu dok je kraljica Elizabeta oplakivala svog muža, u vreme kada je okupljanje u zatvorenom bilo zabranjeno.

„Bog zna šta se još dešavalo na tom mestu. Nisam uopšte iznenađen. Ono što me čudi je da se ovaj tip još uvek drži na vlasti uprkos svim ovim glupostima na koje je spreman.
Ako ćemo da biramo ovakve ludake na najviše funkcije ove zemlje, onda je ovo rezultat koji treba očekivati“, ocenjuje finansijski radnik Muhamed Rusan.

Džonson se suočava sa najtežom krizom svog premijerskog mandata nakon vesti o nizu društvenih okupljanja u njegovoj rezidenciji tokom karantina zbog kovid-19, od kojih su neki održavani u trenucima kada se obični ljudi nisu mogli lično oprostiti od umirućih rođaka.

„Premijer se u sredu izvinio. Bio je vrlo jasan da su napravljene greške. Ali mislim da treba da sagledamo ukupnu poziciju u kojoj se nalazimo kao država, činjenicu da je on izveo Bregzit, da se oporavljamo od kovida, imamo jednu od najbrže rastućih ekonomija u G7… i on se izvinio“, navodi engleska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Da li će jedno, pa drugo izvinjenje i obmanjivanje javnosti biti dovoljno da Boris Džonson politički preživi? Dejli telegraf pominje još dve žurke u zgradi Vlade u doba kad su bile zabranjene, ali kada je premijer bio odsutan.

Komentari

Vaš komentar