Hoće li nemački tenkovi Leopard ipak stići u Ukrajinu?

Svet 24. jan 202319:2419 komentara
dbggb
Izvor: Profimedia/Kay Nietfeld

EU i NATO su Ukrajini obećali novu tranšu oružja vrednu više milijardi dolara, ali još nema dogovora o slanju tenkova nove generacije. SAD ne žele da u paket pomoći uvrste tenkove M1 Abrams, a Nemačka okleva da ustupi svoje Leoparde 2.

„Hoćemo oružje, dajte nam Leoparde“, skandirali su Ukrajinci juče u Briselu ispred zgrade Evropskog saveta.

Poljska kaže da će poslati svoje tenkove nemačke proizvodnje „Leopard 2“ u Ukrajinu, bez obzira na primedbe Berlina.

Izvor: N1/Reuters/Agencije

„Nadam se da će odgovor Nemaca ovog puta doći brzo, jer Nemci odugovlače, izbegavaju, deluju na način koji je teško razumeti. Vrlo jasno vidimo da ne žele da pomognu Ukrajini da se brani na svaki način“, kaže poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Rusija upozorava da bio slanje tenkova nove generacije bio prelazak crvene linije, a vojni stručnjaci tvrde da takva vrsta skupog oružja ne bi pomogla Ukrajincima u ovakvoj vrsti rata. NATO se ipak nada da će Berlin, pa i Pariz da odustanu od svojih čvrstih stavova.

„U ovom ključnom trenutku u ratu, moramo Ukrajini pružiti snažnije i naprednije sisteme, i to moramo učiniti brzo. Danas smo razgovarali o pitanju borbenih tenkova, konsultacije među saveznicima će se nastaviti i uveren sam da ćemo uskoro imati rešenje“, kaže generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Ukrajina je počela rat sa oko 900 tenkova starih više od 30 godina. Rusija je izvršila invaziju sa više od 3.000 tenkova i ima još mnogo drugih u rezervi.

Ukrajina je zatražila od zapadnih zemalja da joj pošalju 300 modernih tenkova. Za sada samo je Britanija obećala 14.

Komentari

Vaš komentar