Holanđanin Rute favorit za mesto generalnog sekretara NATO

Svet 22. feb 202419:21 5 komentara
JOHN THYS / AFP

Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Nemačka podržale su odlazećeg holandskog premijera Marka Rutea da nasledi Jensa Stoltenberga na mestu sledećeg generalnog sekretara NATO, što ga stavlja u jaku poziciju da dobije tu funkciju, prenosi Glas Amerike.

Stoltenbergov naslednik, kada se povuče u oktobru, stupiće na dužnost u ključnom trenutku, sa zadatkom da održi podršku članica NATO za skupu odbranu Ukrajine od ruske invazije, istovremeno čuvajući se od bilo kakve eskalacije koja bi uvukla alijansu direktno u rat sa Moskvom, prenosi Glas Amerike.

„Predsednik Bajden snažno podržava kandidaturu premijera Rutea za sledećeg generalnog sekretara NATO-a“, rekao je jedan američki zvaničnik.

„Premijer Rute duboko razume važnost Alijanse, prirodni je lider i komunikator, i njegovo vođstvo bi dobro poslužilo Alijansi u ovom kritičnom trenutku”.

U zavisnosti od ishoda predsedničkih izbora u SAD u novembru, sledeći šef NATO-a će možda morati da se suoči sa drugim mandatom Donalda Trampa, koji je ranije ovog meseca izazvao žestoke kritike zapadnih zvaničnika zbog dovođenja u pitanje njegove posvećenosti odbrani saveznika u NATO-u ako bude ponovo izabran .

Osnovan 1949. godine da bi se suprotstavio Sovjetskom Savezu tokom Hladnog rata, NATO je politički i vojni savez zemalja Severne Amerike i Evrope.

U članu 5 osnivačkog ugovora sadržano je načelo kolektivne odbrane – ideja da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.

Holandski lider sa najdužim stažom, 57-godišnji Rute, imao je dobre odnose sa raznim britanskim, evropskim i američkim liderima – uključujući Trampa – tokom svog mandata.

Rute je tokom vikenda pozvao evropske lidere da „prestanu da kukaju i kukaju i prigovaraju“ o Trampu i da se umesto toga usredsrede na ono što bi mogli da urade da ojačaju odbranu i pomognu Ukrajini.

Podržavajući Rutea, britanski Forin ofis je rekao da je on veoma poštovana ličnost širom NATO-a sa ozbiljnim odbrambenim i bezbednosnim akreditivima, i neko ko će osigurati da ostane jak i spreman za svaku potrebu da se brani.

Visoki francuski zvaničnik rekao je da je Pariz takođe podržao Rutea, dodajući da je predsednik Emanuel Makron bio rani pristalica imenovanja Holanđanina u tu ulogu, nakon što ga je prošle godine izjasnio o toj funkciji.

Imenovanje konsenzusom

Nemački kancelar Olaf Šolc takođe podržava Rutea, rekao je portparol vlade.

Javna podrška Vašingtona, preovlađujućeg u alijansi, i tri velike evropske nacije stavljaju Rutea u ulogu favorita.

Trojica diplomata su izjavile da ga do sada podržava oko 20 članica NATO-a. Ali drugi visoki diplomata je upozorio da dogovor još nije postignut i da bi mogao da se pojavi drugi kandidat.

Lideri NATO se imenuju konsenzusom, što znači da svih 31 članica mora biti u sastavu da bi se donela konačna odluka.

Poljska – rastuća vojna sila u Evropi – još nema stav, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova.

Diplomate vide Mađarsku i Tursku kao moguće protivnike, ali nije bilo trenutnog komentara o njihovim stavovima.

Pod Ruteovim vođstvom, holandska potrošnja za odbranu je smanjena tokom godina fiskalne štednje. Međutim, od ruske invazije na Ukrajinu, Holandija je povećala potrošnju, dovodeći ih na oko dva odsto BDP-a 2024. Rute je dugo bio žestoki kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rute je neočekivano najavio odlazak iz holandske politike u julu, ali ostaje na toj funkciji kao privremeni lider dok se pregovori o koaliciji nastavljaju nakon izbora 22. novembra.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, obavlja funkciju šefa NATO-a od 2014. Švedska će postati 32. članica NATO-a.

Estonska premijerka Kaja Kalas i letonski ministar inostranih poslova Krisjanis Karins takođe su nagovestili interesovanje za najviši položaj NATO-a, ali nisu zvanično predstavljeni kao kandidati, kažu diplomate.

Danska premijerka Mete Frederiksen, koju su neki pominjali kao moguću naslednicu, odbacila je to u četvrtak.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare