Holandski poljoprivrednici nezadovoljni razgovorima sa vladom o emisiji gasova

Svet 05. avg 202218:06
REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo

Lider najveće holandske poljoprivredne lobističke grupe rekao je da je prva runda razgovora sa delegacijom koju je predvodio premijer Mark Rute o vladinim ciljevima smanjenja emisije azota u ovom trenutku malo "za hiljade farmera koji žive u neizvesnosti".

Pročitajte još:

Ciljevi vlade da smanji emisiju azota izazvali su proteste poljoprivrednika poslednjih nedelja, a posrednik pregovora Johan Remkes priznao je da postoji „duboka kriza poverenja“ između strana.

U planu su dalji razgovori u pokušaju da se ublaži kriza. Rute je rekao da je dijalog „ključan“ za vraćanje poverenja.

Predsednik glavne farmerske lobističke grupe LTO Sjak van der Tak, koja predstavlja oko 30.000 farmi u Holandiji, rekao je da je vlada pružila ruku u pregovorima, ali da je to „u ovom trenutku premalo“.

„Vlada nije želela da pravi više ustupaka, Vladi očigledno treba više vremena da se pripremi za naredne razgovore“, rekao je on.

Dve glavne aktivističke organizacije poljoprivrednika koje traže ustupke od vlade nisu prisustvovale razgovorima u centralnom gradu Utrehtu jer kažu da ne veruju Remkesu, članu Ruteove političke partije, ali ih je predstavljao LTO.

Poljoprivrednici su, ljuti zbog cilja smanjenja emisije azota za 50 odsto do 2030. godine, blokirali supermarkete, autoputeve i bacali smeće, uključujući stajnjak i azbest, na puteve.

Remkes je rekao da kriza poverenja „ide dublje od trenutne rasprave o azotu“ i da je delom izazvana godinama vladine poljoprivredne politike i osećanjem medju poljoprivrednicima da njihovi napori poslednjih godina da smanje emisije nisu priznati.

Vlada je bila primorana da reaguje nakon što su sudovi poslednjih godina počeli da blokiraju dozvole za infrastrukturne i stambene projekte jer je država propustila rokove za svoje ciljeve smanjenja emisije.

Komentari

Vaš komentar