Holandski premijer se izvinio Indoneziji za zločine nakon Drugog svetskog rata

Svet 18. feb 202200:0014 komentara
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Holandski premijer Mark Rute izvinio se Indoneziji nakon što je studija pokazala da je holandska vojska koristila sistemsko nasilje, uključujući i protiv civilnog stanovništva, tokom rata za nezavisnost Indonezije 1945-49. godine.

„Za sistematsko i široko rasprostranjeno ekstremno nasilje sa holandske strane tih godina i dosledno gledanje u drugu stranu prethodnih vlada, duboko se izvinjavam narodu Indonezije danas u ime Vlade“, rekao je Rute u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Naglasio je da vlada preuzima punu odgovornost za „kolektivni neuspeh“.

Ratne zločine u tadašnjoj koloniji holandske Indije prećutno je tolerisalo političko i vojno rukovodstvo, navodi se u studiji tri holandska istraživačka instituta, najsveobuhvatnijoj studiji te vrste koja je objavljena ranije u toku dana, prenosi Radio Slobodna Evropa.Vlada u Hagu je tvrdila da je bilo samo izolovanih napada i da se vojska generalno ponašala korektno.

Istraživači su zaključili da to više nije kredibilan stav jer je, prema njihovim nalazima, na svim nivoima vojska bila spremna da ignoriše „pisane i nepisane norme zakona“.

Procenjuje se da je u ratu ubijeno više od 100.000 Indonežana i oko 5.000 holandskih vojnika.

Jedan od šefova istrage, Gert Oostindi, govorio je na holandskom radiju u četvrtak o širokom spektru nasilja: „mučenje, zlostavljanje tokom ispitivanja, pucanje u zarobljene vojnike i civile bez suđenja, sela zapaljena“.

Komentari

Vaš komentar