Hrišćani u Gazi dobiće 500 dozvola da slave Božić u Izraelu i na Zapadnoj obali

Svet 24. nov 202121:114 komentara
Gaza
Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa, Fil

Izraelske vlasti najavile su da će dati 500 dozvola članovima male hrišćanske zajednice u pojasu Gaze da uđu u Izrael i na Zapadnu obalu da proslave Božić.

Izrael je i ranije dozvoljavao stanovnicima blokiranog pojasa Gaze da izađu za Božić, ali se zbog pandemije koronavirusa prošle godine odustalo od toga.

Izlazak iz Gaze je takođe bio ograničen posle 11-dnevnog rata u maju između izraelske vojske i islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada tom palestinskom teritorijom.

U proteklim mesecima Izrael je ublažio neke restrikcije i dozvolio da nekoliko hiljada Palestinaca radi u toj zemlji u okviru dogovora o zatišju i nastojanja Egipta da posreduje dugotrajnijem prekidu vatre.

Odeljenje Ministarstva odbrane Izraela zaduženo za palestinske civilne poslove, COGAT, najavilo je da će dozvole omogućiti Palestincima da posete rođake i sveta mesta u Izraelu i na Zapadnoj obali.

Kako je navedeno i više hrišćana sa okupirane Zapadne obale moći će da dođe u Jerusalim, a 200 stanovnika Gaze moći će da otputuje preko Izraela u Jordan.

Vitlejem, u kome se po hrišćanskom verovanju rodio Isus, je na Zapadnoj obali i taj grad umnogome zavisi od turizma, ali se gradski zvaničnici pribojavaju da će posetilaca biti malo i ove godine zbog pandemije koronavirusa.

U pojasu Gaze živi oko dva miliona Palestinaca, a među njima je 1.000 hrišćana, uglavnom pravoslavaca, dok katolici čine četvrtinu hrišćanske zajednice.

Hamas smatra hrišćane zaštićenom manjinom.

U prvim godinama vladavine Hamasa bilo je nekoliko napada islamskih fanatika na hrišćane, ali je ta organizacija od tada nastojala da se to više ne događa.

Izrael i Egipat uveli su blokadu na pojasu Gaze otkako je Hamas 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Da bi izašli iz Gaze stanovnici moraju imati dozvole.

Komentari

Vaš komentar