Hrvat se na sudu u Donjecku izjasnio da nije kriv i da se nije borio

Svet 16. avg 202212:18 > 12:21
Tanjug/ AP / (Vjekoslav Prebeg, treći s desna)

Hrvat Vjekoslav Prebeg izjasnio se pred sudom u samoproglašenoj Doneckoj Narodnoj Republici da nije kriv, a vlasti DNR-a ga optužuju da je kao ukrajinski plaćenik učestvovao u rušenju vlasti, zbog čega mu preti smrtna kazna.

„Izjavio je da su njegove dužnosti na bojnom polju bile ograničene na praćenje neprijateljskih položaja i da nije učestvovao u oružanim sukobima protiv ruskih snaga. Poslednji put je pucao pre početka rata u Ukrajini, navode ruski mediji koji su mogli da prate suđenje“, prenela je slovenačka novinska agencija STA u utorak.

Sud u DNR je 15. avgusta započeo suđenje Prebegu, Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Britanacima Džonu Hardingu, Endrjuu Hilu i Dilanu Hiliju.

Gustavson, Prebeg i Harding optuženi su za pokušaj „nasilnog preuzimanja vlasti ili nasilnog zadržavanja vlasti“, kao i za „učestvovanje u vojnom sukobu ili vojnim delovanjima kao plaćenici“, navodi ruska Izvestija.

Tanjug/ AP / (Vjekoslav Prebeg, drugi s leva)

Njima trojici preti smrtna kazna, dok je Hil optužen samo za poslednje, a Hili za „učestvovanje u regrutovanju plaćenika za upotrebu u oružanom sukobu“.

Interfaks navodi da će se sledeće ročište održati u oktobru.

Ruski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi da su optuženi na sudu bili u kavezu.

Hrvatska je najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.