Hrvatski kapetan spasio dečaka koji je dva dana proveo na moru u gumenom čamcu

Svet 10. avg 202214:28 3 komentara
Pixabay/manseok_Kim (ilustracija)

Hrvatski mediji izveštavaju o kapetanu Vladimiru Šeparoviću koji je sa svojom posadom spasio dečaka iz mora u blizini obale Tunisa. Dečak je proveo dva dana na otvorenom moru u malom gumenom čamcu.

Dečak je po spasavanju prvo pozvao majku i obavestio je da je živ, prenose mediji.

Zadarska pomorska škola je na Fejsbuku istakla uspeh jednog od svojih bivših učenika. Kako su objavili, dečak je bio dva dana izgubljen, a za njim je bila u toku obimna potraga. Hrvatski tim je uočio dečaka oko 60 nautičkih milja od najbliže obale, što je više od 110 kilometara.

Za dva dana koliko je proveo na moru, navodno su ga zaobišli mnogi brodovi, a njihove posade mu nisu pritekle u pomoć.

Dečak je imao vesla da upravlja gumenim čamcem, ali je bio sam na moru. Kako je tamo stigao i kuda je krenuo, još nije zvanično poznato.

Takva spasavanja su uobičajena duž obale Tunisa, uglavnom spasavanje prebega koji pokušavaju da stignu do obale neke od zemalja na kraju Evrope. Pre samo nekoliko dana mediji su objavili da je tuniska obalska straža presrela 250 migranata koji su u opasnim uslovima pokušavali da stignu do Italije, a u julu su prijavili 455 migranata koji su takođe želeli da stignu do italijanske obale.