Hrvatu optuženom da je plaćenik Kijeva preti smrtna kazna u Donjecku

Svet 15. avg 202219:57 24 komentara
AFP/ Kirill Kudryavsev

Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, kog je separatistički sud na istoku Ukrajine optužio da je plaćenik snaga Kijeva, preti smrtna kazna, objavili su ruski mediji. 

Pročitajte još:

Sud u proruskoj regiji Donjecku na istoku Ukrajine optužio je Prebega i još četvoricu stranih državaljana da su se kao plaćenici borili na ukrajinskoj strani.

Trojici, uključujući Prebega, preti smrtna kazna. Ostala dvojica su Britanac Džon Harding i Šveđanin Matijas Gustafson, prenosi agencija TASS.

Sva trojica uhapšena su u i oko grada Marijupolja.

Pozivajući se na sudiju, TASS navodi da bi se suđenje moglo nastaviti početkom oktobra.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Zvanični Zagreb „odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ranije u avgustu.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom porodicom.